fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Soltvadkertről fúrhatták meg az egyszer használatos műanyageszközök betiltását

- Advertisement -

Mint ismert, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2020. május 19-én visszavonta az országgyűlésben a kormány nevében azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna az egyszer használatos műanyagtermékek – például a nejlonzacskók és -szatyrok, poharak, tányérok, evőeszközök, szívószálak, fülpiszkálók, léggömbpálcák – használatát.

Semjén nem fűzött indoklást hozzá, miért kezdeményezi a visszavonást. Az eset azért is tűnik rejtélyesnek, mivel az Európai Unió környezetvédelmi törekvéseivel összhangban álló törvényjavaslatot alig 5 nappal korábban, május 13-án nyújtotta be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), és azt még maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be klímavédelmi akciótervének meghirdetése után.

Az Index utánajárt, mi történhetett. A hírportál fideszes körökből úgy értesült, hogy

Font Sándor és Kerényi János, a két soltvadkerti fideszes országgyűlési képviselő LOBBIZTA KI, hogy a törvény  megakadJON.

Soltvadkert ugyanis a Büdös-tó, a Szent Korona fagylaltozó és a pancsolt bor mellett a fóliás csomagolóanyagokról, plasztik göngyölegekről és egyéb műanyagtermékeiről is nevezetes. Ilyen zsugorfóliával csomagolják 8-10 darabos kötegekbe például az ásványvizes PET-palackokat. A városban legalább ezer ember él közvetlenül és legalább kétezer közvetetten a műanyagból, emiatt rosszul érintette volna a térséget a környezetvédelmi szigorítás.

Hasonló cikkünk:  Közösségi szemétszedést szerveztek Kerekdombon

Az Index úgy tudja, hogy az ITM-ben nem fogadták könnyen, hogy ilyen egyszerű volt megfúrni a törvényjavaslatot. A minisztérium szerint például hamisan terjesztették róluk, hogy nem egyeztettek a szakmával, miközben éppen a műanyagszakmával volt több egyeztetésük, a törvényjavaslatot a saját sikerének is tudó Greenpeace-szel pedig nem egyeztettek.

Miután a lobbizás sikerrel járt és megszületett a politikai döntés, a látszat kedvéért a koronavírus-járványra hivatkozva sürgősséggel május 18-ra, a parlamenti vita előtti napra még összehívott a minisztérium egy kamu egyeztetést a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetséggel. A szakmai szervezetek a jogszabály tervezetét – a korábbi években kialakult gyakorlattól eltérően – hivatalos formában meg sem kapták. Másnap, május 19-én azután Semjén bejelentette, hogy visszavonja a törvényjavaslatot.

Nesze neked kevesebb műanyag – a kormány visszavonta a kevesebb műanyag javaslatát

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...