fbpx
10.2 C
Kecskemét
2022. szeptember 27., kedd

FRISS HÍREK

Több útvonalra is kerékpársávok felfestését javasolja a kecskeméti kerékpárosklub

A rendkívüli helyzetre is tekintettel hozzanak létre kerékpársávokat a Dobó krt. – Batthyány utca szakaszon, a Petőfi Sándor utcán, illetve a Kiskörút teljes belvárosi szakaszán – javasolja a kecskeméti kerékpárosklub a kecskeméti önkormányzatnak.

Azt szeretnék elérni, hogy osszák újra az említett helyszíneken az útfelületet, a Centrum áruház környékének felújítási munkálatait is figyelembe véve. Megfontolandónak tartják a kerékpársávok létrehozását a Szolnoki – Békéscsabai úton is.

Indoklásukban az áll, hogy az elegendően széles útburkolat, a belső városmag és egy külső városrész a jelenleginél sokkal használhatóbb összeköttetésének feltételei valósulhatnak meg. Ezen kívül kezdeményezik, hogy elsődlegesen a Kiskörúton, de más belvárosi útszakaszokon is vezessenek be 30 km/h-s sebességhatárokat. Nem csupán Budapesten, de jó néhány európai nagyvárosban vetődött fel ez a gondolat az utóbbi egy-két évben, és a meghozott intézkedéseknek köszönhetően nagymértékben csökkent a halálos, illetve súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek száma.

A kecskeméti bringások javaslata egy országos akcióhoz kötődik. A Magyar Kerékpárosklub az összes megye 50 településén javasolja kerékpársávok felfestését és a forgalom csillapítását. Lépésüket azzal támasztják alá, hogy a koronavírus elkerülését és hosszú távon egészségesebb, környezetbarát közlekedés segítését, biztonságosabb települések kialakítását eredményezheti, ha növelik a kerékpáros közlekedés feltételeit.

Hasonló cikkünk:  Mérnökkel, civillel, tudóssal, politikussal beszélgetünk a mai KECSUP EST-en a vízről

Az Alföldön 30%-ot is meghaladja a naponta kerékpározó felnőttek aránya

Magyarországon – 2018-as reprezentatív felmérés szerint – a felnőttek 17%-a naponta kerékpárra ül, 70%-uk pedig valamilyen gyakorisággal szokott kerékpározni. Az Alföldön 30%-ot is meghaladja a naponta kerékpározó felnőttek aránya, miközben a teljes magyar felnőtt lakosság 80%-a szívesebben kerékpározna, ha vonzóbbnak és biztonságosabbnak találná az utakat. Ez az arány – budapesti trendekből kiindulva – tovább nőhetett, hiszen sokan ismerik fel, hogy a koronavírust könnyen el lehet kerülni kerékpáron, miközben az egészségünket is védjük a napi testmozgással – olvasható a kerékpárosklub oldalán.

Ha Ön Kecskemét polgármestere lenne, egysávosítaná a kiskörutat a busz/kerékpár javára? – szavazzon!

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...