fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

2021. január 1-től tilos Kecskeméten az avar- és a kerti hulladék égetése

2021. január 1-től országszerte, így Kecskeméten is tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése. A cél a levegő minőségének javítása és a lakosság egészségének védelme Magyarországon, ugyanis a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban a magyar állam ellen.

Az önkormányzatok eddig rendeletben szabályozhatták az avarégetést, de a jövő évtől megszűnik, és általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban.

Az agrárminiszter által benyújtott, a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását 148 igen szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés június 3-án.

Miért probléma az avarégetés és a kerti hulladék égetése?

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező.

Hasonló cikkünk:  Mit szolgálnak a zsákok a facsemetéken?
Hasonló cikkünk:  Bontásra ítélve - érik a vályogház-botrány, több mint 600 ezer háztartást érint

Azonnali hatása: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése.

Tartós hatása: a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, elősegíti a koszorúér-elmeszesedést, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát. Akadályozza a vér oxigénszállító képességét.

Egy átlagos avar kupac (100 kg) elégetése során annyi PM10 részecske jut a levegőbe, mely kb. 90 millió köbméter levegőt szennyez el egészségügyi határérték felett. Ez ma egy közepes település teljes légköre egy őszi estén.

forrás: MTI és levego.hu

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...