fbpx
-3 C
Kecskemét
2023. február 5., vasárnap

FRISS HÍREK

Az egyszeri 500 ezer forintos juttatásból rengeteg egészségügyi dolgozó kimarad

Orbán Viktor által beígért egyszeri bruttó 500.000 forintos juttatást nem minden egészségügyi és egészségügyben dolgozó kapja meg – írja megdöbbenéssel a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) közleményükben.

Előzmény: a miniszterelnök április 3-án jelentette be, hogy minden egészségügyi dolgozó részesül az 500.000 forintos egyszeri juttatásból. Végül kiderült, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” kategóriába mégsem minden egészségügyi dolgozó tartozik bele, ráadásul hozzájutni sem lesz egyszerű, mivel nem folyósítják majd automatikusan, hanem külön kérvényezni kell egy meglehetősen bürokratikus eljárás keretében az intézményvezetőknek. – emlékeztet a merce.hu.

A MOSZ és a FESZ külön hangsúlyozta: nem kapják meg ezt az összeget többek között:

  • a szociális ágazatban dolgozók,
  • a közforgalmi gyógyszertárak dolgozói, annak ellenére, hogy a járvány egyik gócpontja a szociális ellátóhálózatot érintette.

Kimaradtak továbbá a jogosultak köréből azok, akiknek jogviszonyát április 1-je és június 19-e között a járvány ideje alatt a foglalkoztató a visszafogott egészségügyi szolgáltatások vagy a járvány terjedésének megelőzése okán szüntette meg, holott évek óta gyógyító munkát végeznek,

  • mint például a 65 év feletti orvosok,
  • a vállalkozói szerződéssel foglalkoztatott nővérek és orvosok, és azok az
  • egészségügyi felsőfokú képzésben vagy doktori képzésben lévő hallgatók sem részesülnek a jutalomban – az orvostanhallgatók  kivételével -,

akik szintén munkát vállaltak a járványügyi feladatok végzésében.

Ugyanígy nem fizetik meg ezt az összeget azon egészségügyi dolgozók több csoportjának sem, akik nem a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak, dacára annak, hogy az egészségügyi dolgozókat érintő – még a mai napon is fennálló – korlátozások minden egészségügyi dolgozót egységesen sújtanak.

Hasonló cikkünk:  Az NMHH elnöke szerint fontos a digitális írástudás fejlesztése
Hasonló cikkünk:  44 százalékkal többet fizetünk a virsliért, mint 2021-ben

A MOSZ és a FESZ éppen ezért „elfogadhatatlannak” tartja, hogy ebből az egyszeri juttatásból ezen rétegeket a kormányzat kizárja. Mint írják:

„A MOSZ és a FESZ határozottan kéri az 500 000 Ft jutalomban részesülők körének felülvizsgálatát annak érdekében, hogy minden egészségügyi és szociális intézményben és szervezetnél dolgozó részesüljön belőle, függetlenül a foglalkoztatás jogviszonyától és az intézmény fenntartójától.”

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amelyből kiderül, mely egészségügyi szolgáltatók kapják meg a beígért bruttó 500 ezer forintot.

Méltó bérekre és kiszámítható életpályára lenne szükség

Az érdekképviseletek ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az egészségügyi és szociális ágazatban

„a bizonytalan juttatások helyett kiszámítható, a felelősséggel és a terheléssel arányos, méltó bérekre, kiszámítható életpályára és megfelelő munkakörülményekre van szükség.”

Külön érdemes megemlíteni, hogy a múlt héten a kormánypárti képviselők indoklás nélkül szavazták le az Országgyűlés Költségvetési bizottságában az egészségügyi dolgozók béremelési javaslatát.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...