fbpx

FRISS HÍREK

Ha ma Medárd sír, akit a sas védelmezett, negyven napig esni fog – időjóslás

- Advertisement -

Németh Lajosnál is ismertebb időjós, Medárd szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog. Ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor 40 napos szárazság várható. Medárd napjához többféle népszokás köthető, melyek évszázados népi megfigyeléseken alapulnak.

Akit sas védelmezett az esőtől

A legenda szerint gyermekkorában egy feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől, felnőtt korában pedig, amikor egy duhaj, mulatozó társaságot nem tudott szép szóval megfékezni, esőért fohászkodott, így végül a csapatra hirtelen lezúduló és 40 napig tartó eső vetett véget a tivornyának.

Egy feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől

Szent Medárd frank származású volt és mélyen hívő. Az egyházi hierarchiában szép karriert befutott, a 6. század derekán katolikus püspökké nevezték ki.

A hiedelmek szerint

  • Ha e napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle az eső.
  • Ilyenkor tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk.
  • A len és a káposzta vetésének napja.
  • A vakondokok túrásából, a békák járásából és kuruttyolásából következtettek az esőre, sőt azt is tartották, ha a tyúkok intenzíven fürödnek a porban, biztos esni fog.
Hasonló cikkünk:  A klímaváltozás sérti a magánélethez és a családi élethez való jogot - történelmi döntés Strasbourgban

A mitikus jós megmondja, milyen idő várható / Fotó: teol.hu

Mint minden legenda és néphit mögött, e mögött is áll természettudományos magyarázat

Júniusra a szárazföld belső területei már fölmelegednek, a meleg levegő felfelé áramlik, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Ezért jellemző a május végi, június eleji változékony, záporos, zivataros időjárás, ami persze nem köthető egyetlen naphoz – magyarázza az időjárás-előrejelző eumet.hu.

30 napra előre pontosan nem láthatunk, de a következő napokban esőt jósolnak 

Fotó: idokep.hu

A nagy népi időjóslás-teszt

Csala Dénes, a Székelydata blog szerzője 2019-ben átfogó kutatást végzett a népi időjóslások beválásáról. De vajon napjainkban, a már saját bőrünkön is érezhető éghajlatváltozás korában is megállják a helyüket a népi megfigyelések?

A kutatás eredménye: a magyar népi időjóslatok sajnos csak egy kicsit jobbak a pénzfeldobásnál: az átlagos találati arány 56%.

Minden jövendölés két részből áll: egy feltétel: “Ha Katalinkor kopog” – azaz ha november 25-én az átlagosnál hidegebb az idő, és egy jóslat: “Karácsonykor locsog” – azaz a december 24-27-i periódusban az átlagosnál melegebb idő várható. A kutatás során vizsgálták a jóslatban szereplő feltétel teljesülését, majd pozitív eredmény esetén a jóslat teljesülését 1950-től 2019-ig.

Azoknak, akiket a kutatás eredményének részletei is érdekelik katt IDE.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...