LMP-Zöld Párt: a kormány kivérezteti a városi önkormányzatokat

0
Kendernay János, az LMP társelnöke és Dr. Tóth Szilárd, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője

Az önkormányzatokat érintő pénzügyi megszorításokról és a gazdasági válság kezeléséről tartott sajtótájékoztatót az LMP – Magyarország Zöld Pártja Kecskeméten.

Kendernay János elmondta, hogy Magyarországon egy szűk gazdasági érdekkör tud csak érvényesülni

Kendernay János, az LMP társelnöke elmondta, hogy Magyarországon egy szűk gazdasági érdekkör tud csak érvényesülni, amelyet a kormányzat próbál minél több forráshoz és pénzhez hozzájuttatni. A társelnök véleménye szerint a kormány egyelőre nem kíván foglalkozni a válság szociális vonzatával, miközben várhatóan súlyos társadalmi, gazdasági és szociális válság következhet be. A politikus hozzátette, hogy rossz irányban folyik a válságkezelés, amikor a 2021-es költségvetés pénzügyileg kivérezteti a települési önkormányzatokat és további forrásokat von el tőlük.

Tóth Szilárd szerint a kormány a segítségnyújtás helyett kivérezteti a települési önkormányzatokat

Dr. Tóth Szilárd, az LMP Bács-Kiskun megyei területi szervezetének elnökségi tagja, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati egyéniképviselője szerint a koronavírus-járványban Kecskemét városa jelentős mértékű saját forrást biztosított a válságkezelésre. Helyben az intézmények és az ott dolgozók erőn felül kivették részüket a védekezésben. A kormány a segítségnyújtás helyett most mégis kivérezteti a települési önkormányzatokat. Komoly tehertételt jelent, hogy a kormány elvonta idén és jövőre is a gépjárműadót Kecskeméttől, ami a városnak mínusz 415 millió forint bevételkiesést okoz csak ebben az évben. A kecskeméti önkormányzat 2020-ban minimum 3,3 milliárd forint kieséssel tervez a vírus miatt kialakult válságban. A forrásokat ezért nem elvonni kell az önkormányzatoktól, hanem visszacsoportosítani a részükre a rendes működés biztosítása érdekében – mondta az önkormányzati képviselő.