Mészáros Lőrinc lett a második legnagyobb munkaadó az országban

0
Mészáros Lőrinc (Fotó: Napi.hu)

A G7 gazdasági szakportál érdeklődésére a Mészáros-csoport közölte, hogy összesen 25.000 alkalmazottja van, ezzel pedig a cégcsoport a második legnagyobb munkaadóvá vált Magyarországon a magyar állam után.

A legtöbb alkalmazottja az állami tulajdonú Magyar Postának van, körülbelül 30.000 fő. A harmadik helyezett szintén állami vállalat, a Volánbusz 18.600 munkavállalóval. A MÁV a negyedik 18.000 dolgozóval. A legnagyobb hazai piaci munkaadó a SPAR, ahol 14.700-an tevékenykednek.

Bárki felvethetné, hogy nem fair egy vállalatcsoportot egyes vállalatokkal összehasonlítani, és ez így is van. A MOL-nak leányvállalatokkal együtt 26 ezer alkalmazottja volt, az OTP-nek pedig közel 35 ezer, azonban ezen cégek dolgozói jelentős részben külföldön élnek. Az OTP-nek kb. 10.000 magyarországi alkalmazottja van, a MOL-nak pedig kb. 5000, miközben a Mészáros-csoport nemzetközi terjeszkedése egyelőre nem túl jelentős.

Hasonló cikkünk  Nyitnak Mészáros Lőrinc szállodái

Ha jobban megnézzük az adatokat, látszik, hogy 1000 főnél nagyobb dolgozói létszámmal csak az MKB Bank (kb. 2400 fő) és a Hunguest Hotels (kb. 1900 fő) van Mészáros Lőrinc tulajdonában. Korábban a nemrég az államnak eladott Mátrai Erőmű és a Fidesz-közeli KESMA-nak ajándékozott Mediaworks kiadóvállalat volt még nagy foglalkoztató. Ma viszont túlnyomó részben néhány tucat embert foglalkoztató kisvállalatból áll a cégbirodalom, igaz, ezekből több száz van.

Mészáros Lőrinc cégbirodalma (Kép: Bisnode)