Mészáros Lőrinc lett a második legnagyobb munkaadó az országban

0
Mészáros Lőrinc (Fotó: Napi.hu)
Hirdetés

A G7 gazdasági szakportál érdeklődésére a Mészáros-csoport közölte, hogy összesen 25.000 alkalmazottja van, ezzel pedig a cégcsoport a második legnagyobb munkaadóvá vált Magyarországon a magyar állam után.

A legtöbb alkalmazottja az állami tulajdonú Magyar Postának van, körülbelül 30.000 fő. A harmadik helyezett szintén állami vállalat, a Volánbusz 18.600 munkavállalóval. A MÁV a negyedik 18.000 dolgozóval. A legnagyobb hazai piaci munkaadó a SPAR, ahol 14.700-an tevékenykednek.

Bárki felvethetné, hogy nem fair egy vállalatcsoportot egyes vállalatokkal összehasonlítani, és ez így is van. A MOL-nak leányvállalatokkal együtt 26 ezer alkalmazottja volt, az OTP-nek pedig közel 35 ezer, azonban ezen cégek dolgozói jelentős részben külföldön élnek. Az OTP-nek kb. 10.000 magyarországi alkalmazottja van, a MOL-nak pedig kb. 5000, miközben a Mészáros-csoport nemzetközi terjeszkedése egyelőre nem túl jelentős.

Hirdetés

Ha jobban megnézzük az adatokat, látszik, hogy 1000 főnél nagyobb dolgozói létszámmal csak az MKB Bank (kb. 2400 fő) és a Hunguest Hotels (kb. 1900 fő) van Mészáros Lőrinc tulajdonában. Korábban a nemrég az államnak eladott Mátrai Erőmű és a Fidesz-közeli KESMA-nak ajándékozott Mediaworks kiadóvállalat volt még nagy foglalkoztató. Ma viszont túlnyomó részben néhány tucat embert foglalkoztató kisvállalatból áll a cégbirodalom, igaz, ezekből több száz van.

Mészáros Lőrinc cégbirodalma (Kép: Bisnode)