fbpx
8.6 C
Kecskemét
2021. október 18., hétfő

FRISS HÍREK

Mi lesz veled magyar önkormányzatiság? – MÖSZ elnök: “kasszakifosztás” zajlik

  • Százmilliárdos mínusszal számolhat az önkormányzati szektor jövőre.
  • 2021-ben is folytatódnak a forráselvonások.
  • Vannak önkormányzatok, akik csendben és vazallusként szolgálják nem a településüket, hanem a politikát – mondja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.
  • 20 százalékos óvónői béremelés lesz jövőre, amely az állam kötelező ígérvénye, de ehhez nem biztosítanak plusz mozgásteret.
  • Kecskemét ebben az évben még utak és járdák felújítására 50 millió forintra pályázhat.

  Papíron többet fordít az önkormányzati szektorra a jövő évi költségvetés az ideinél, de ebben például kötelező béremelések vannak, így, ha az ismert elvonásokat és a feladatokra fordítható összeget nézzük, már rögtön negatív a hatás az önkormányzatok számára mondta rádióinterjújában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki egyben Gödöllő polgármestere is.

  Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és 1990 óta Gödöllő polgármestere

  Szerinte mindez durván számolva százmilliárdos mínuszt jelent jövőre. Úgy véli, a településük helyett a politikát szolgáló fideszes önkormányzatoknak megoldja a kormány, hogy pluszpénzt adjon.

  A járvány alatt „nagyon komoly önkormányzati kasszakifosztás” történt, amit 2021-ben is folytat a kormány

  Az önkormányzati rendszer erejét az mutatja, hogy milyen jól teljesítettek a települések a vírushelyzetben – mondta Gémesi György. Nem állítja, hogy hibátlanul, de mindenki igyekezett a maximumot megtenni – különösebb plusz forrás, támogatás nélkül.

  A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy fogalmazott:

  az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéssel párhuzamosan „nagyon komoly önkormányzati kasszakifosztás” történt, és a már beterjesztett, jövő évi költségvetésben is ugyanez folytatódik. A kormányzat célja nem az, hogy az önkormányzatoknak megfelelő forrással adjon feladatokat, hanem, hogy elvegye ezeket a forrásokat; különösen érezhető ez a 2019-es önkormányzati választások után.

  Elvették a gépjárműadót, amit nem is kíván kompenzálni a kormány
  Kecskemét esetében a gépjárműadó-bevétel kiesése 2020-ban -415 millió forint kiesesést okoz. Ez a jövő évi költségvetésben szintén nem jelenik meg. Ez az a forrás, amely az önkormányzatoknak például út- és járdafelújításra ad lehetőséget. Így ezek a feladatok hiányt szenvednek majd.

  A TÖOSZ felmérése szerint gondot okoz a településeknek az elvonás

   

  A kormány nevében Gulyás Gergely a Kormányinfón tette egyértelművé néhány napja, hogy nem kívánják kompenzálni az önkormányzatok részére a kieső gépjárműadó-bevételt.

  Felesleges volt a parkolási díj elengedése,
  és bár július elejétől visszaáll a rend, ez komoly bevételkiesést jelentett a napi működésben – folytatta Gémesi.

  A különleges gazdasági övezetek létrehozása azt jelenti,
  hogy 5 milliárd forintos fejlesztés fölött minden, tulajdonnal, bevétellel együtt megy a megyei önkormányzathoz, amely abszolút nincs felkészülve erre, „viszont politikai testület” – értékelte Gémesi a Fidesz-kormány lépését.

  Több forrás lesz jövőre vagy sem az önkormányzatoknál?

  Azzal védekezik a kormányzat, hogy szám szerint több pénz van a jövő évi költségvetés önkormányzati fejezetében. Igen ám – hívta fel a figyelmet Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke –, de ebben benne van egy 20 százalékos óvónői béremelés, amely az állam kötelező ígérvénye. Ezek megemelik a források papíron lévő értékét, viszont nem biztosítanak semmilyen plusz mozgásteret.

 • Ha ez a nominális növekedés és az önkormányzatoknál lévő, feladatokra fordítható összeg szaldóját megnézzük, akkor az biztosan negatív az önkormányzati rendszer számára. Gémesi György szerint durván számolva mindez százmilliárdos mínuszt jelent a 2020-as, idei évhez képest.

  Kik kaphatnak majd „csokipénzt”?

  A helyi fideszesek nem mernek ezzel szembemenni, hallgatnak, holott „háttérbeszélgetéseken ugyanúgy vélekednek” – fűzte hozzá Gémesi. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány be tud csorgatni plusz forrást azoknak az önkormányzatoknak, amelyek

  „csendben vannak és vazallusként szolgálják nem a településüket, hanem a politikát”, nekik visszaadagolnak pénzeket, így értelemszerűen az ellenzéki vezetésű településeket jobban érintik ezek az elvonások.

  A költségvetési csalással megvádolt fideszes Simonka György kezet fog a medgyesegyházi polgármesterrel 2019-ben

   

  Számos olyan év volt, hogy karácsony előtt szétosztottak 60-80-100 milliárd forint „csokipénzt” önkormányzatoknak, és ebből érdekes módon ellenzékiek nem részesültek – mondta el véleményét Gémesi György.

  9 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok idén, ebből Kecskemét útra, járdára maximum 50 millió forint értékben

  A pályázat célja a bölcsődei és óvodai ellátás, az egészségügyi alapellátás feltételeinek biztosítása és javítása, az önkormányzati hivatal épületének fejlesztése, vagy felújítása, a rendszeres testmozgáshoz szükséges feltételek megteremtése és a belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztése.

  A rendelkezésre álló forrás összesen 9 milliárd forint. Ebből intézményfejlesztésre 3 milliárd forint, sportfejlesztésre 500 millió forint, út-, illetve járdafelújításra 5,5 milliárd forint fordítható.

  Ugyanazzal az útszakasszal a Mezei utcán már többször volt gond / Fotó: kecsup.hu

   

  A pályázati célokra fordítható összegek maximálva vannak. Így intézményfejlesztésre legfeljebb 30 millió forint, sportfejlesztésre maximum 20 millió forint igényelhető, beltéri utak, járdák és hidak felújítására a megyei jogú városok, tehát Kecskemét 50 millió forintot igényelhetnek.

  A pályázatokról a belügyminiszter 2020. október 16-áig dönt – olvasható a kormany.hu oldalán közzétett felhívásban.

Ön fontosnak tartja, hogy anyagilag és jogilag erős és önálló helyi önkormányzatok működjenek Magyarországon?
 • Adj hozzá további lehetőséget...

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...