Önkormányzatok kivéreztetése: Orbán Viktort vagy Kecskemétet választja a Fidesz-KDNP?

0
Hirdetés

A címben szereplő kérdést akár mi is feltehetnénk, de valójában egy mai ellenzéki sajtótájékoztatóról idéztünk egy mondatot. Csütörtökön ugyanis az első közgyűlés lesz hosszú idők óta, és így azon lesz a terítéken egy

6,5 milliárd forintos hitelfelvétel,

amelyből a város a kieséseket, elvonásokat pótolná, mivel a kormányzati járványügyi intézkedések (is) alaposan igénybe vették a települések pénztárcáját.

Szőkéné Kopping Rita képviselő beszélt először, aki a polgármester korábbi nyilatkozataira (amelyekről mi is írtunk itt) hivatkozva elmondta, hogy

Március vége óta az is kiderült, hogy az ún. szolidaritási hozzájárulás mértékét jelentősen megnöveli a kormány. Az elmúlt évben 871 millió forint terhelte városunkat. Az idei évre pedig 1,4 milliárd forinttal tervez a költségvetésünk. Viszont megtudhattuk polgármester asszony június 24-i nyilatkozatából, hogy „több, mint 3 milliárdra fölemelkedett a szolidaritási adó összege”. A különbözet tehát közel 2 milliárd forint. – mondta a képviselő.

Hirdetés

Majd így folytatta:

A járvány leple alatt a kormány elvonta a gépjárműadó önkormányzatokat illető részét. Ráadásul a beszedés költségeit meghagyta a településeknél. És akkor még nem beszéltünk az ingyenes parkolásból eredő bevétel kieséséről. És akkor még nem beszéltünk az önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérleti díjának kieséséről, a teraszok területhasználati díjának kieséséről. A 2020. évre vonatkozóan megtakarításként szerepel a módosított költségvetésben az utak, járdák és kerékpárutak üzemeltetésére és felújítására szánt 2 milliárd forint, melyet a tervezetben az általános tartalék alapba helyeznek. Így továbbra sem jut jelentős összeg a polgármester asszony által is elismerten lemaradt úthálózat fejlesztésére.

Az alábbi videóból az is kiderül, hogy Szőkéné szerint a polgármester nem kíváncsi a polgárok véleményére, problémáira.

 

Józsa Bálint, szintén a Szövetség képviselője aggasztónak tartja, hogy még Kecskemét is több milliárdos hitelfelvételre szorul, pedig itt sok településnél kedvezőbb gazdasági hatások vannak.

Józsa Bálint önkormányzati képviselő

Felelős ellenzéki képviselőként kiállunk Kecskemét mellett és támogatni fogjuk az önkormányzatot a kormány elleni harcban, mert úgy véljük, nem lehet hadi adókkal sarcolni a településeket – mondta tehát Józsa képviselő.

Kecskemétet vagy Orbán Viktort választja a Fidesz-KDNP?

Bodrozsán Alexanda bejelentette, hogy Vancsura István képviselőtársával beadott egy indítványt, amelyet a Szövetség is támogat. Remélik, hogy a Fidesz-KDNP képviselői is megszavazzák majd, így a közgyűlés közösen üzenheti meg Orán Viktornak, hogy elutasítják a településeket megsarcoló lépéseket, és inkább plusz támogatásokat kérnek, így Kecskemétnek is. Erről beszél az alábbi videóban a képviselő.

A hitelfelvételről és az előbbi indítványról is csütörtökön dönt a közgyűlés.

A sajtótájékoztató helyszíne nem véletlen. Szőkéné Kopping Rita ugyanis elmondta, hogy a kórházi parkolóház és a körforgalom építése is leállt, mert a plázastop miatt a parkolóházba tervezett üzlet tudomása szerint nem kapott engedélyt, így ott áll a környék feltúrva. A maga részéről azt mondta, szurkol, hogy meglegyen végül minden szükséges engedély. Mint mondta, a Vacsi közi ABC-vel ugyanez a helyzet.

 

 

500 Ft1000 Ft3000 Ft