Tíz év jogászkodás után megkezdődhet a kiskunhalasi méregraktár felszámolása

0
(Fotó: Greenpeace.org)
Hirdetés

Lassan megoldódni látszik a kiskunhalasi Bács-Reál Kft. Majsai úti telephelyén tárolt veszélyes hulladék ügye.

A cég a helyiek tiltakozása ellenére halmozott fel több száz tonna veszélyes hulladékot 2010-ben. A területen savakat, oldószereket, olajokat, egészségügyi veszélyes hulladékokat, laboratóriumi vegyszerek maradékait műanyag tárolókban, és sérült, repedt hordókban teljesen szabálytalanul, a szigetelés nélküli puszta földön helyezték el.

Hasonló hulladékot találtak korábban a teleptől 6 km-re egy erdőben és egy pirtói tanyán is.

Közben az ügyvezető H. István több más bűncselekményt is elkövetett, a Bács-Reál Kft-t pedig  strómanoknak adták el.

Hirdetés

A környezetvédelmi hatóság kötelezte az ügyvezetőt az eredeti állapot helyreállítására, de ennek sem ő, sem a későbbi tulajdonosok nem tettek eleget.

A büntetőeljárásokkal párhuzamosan 2011-ben kezdődött meg a felszámolási eljárás, ami 2013-ban lezárult. A jogutód nélkül megszűnt cég ügyvezetőjét 8 hónapi börtönre ítélték, de a büntetés végrehajtását 2 évre felfüggesztették.

A Greenpeace 2016-os mérései szerint a szennyezés kikerült a környezetben, megjelent a talajban és a talajvízben, megindult a közeli Dong-ér felé.

A telepnek időközben új tulajdonosa lett, aki viszont nem tudja azt használatba venni, amíg a mentesítést el nem végzik.

A jelenlegi szabályozás a „szennyező fizet” elvét alkalmazza, de ahogy ezt a Bács-Reál példája is mutatja, ez nem mindig működik.

Amikor az utoljára bejelentett tulajdonosnak és a kirendelt felszámolónak nincs akkora vagyona, hogy a mentesítést fedezni tudja, abba bele sem kezdenek.

A 380 millió forintra becsült költségű helyreállítást végül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végezteti el. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) most azt közölte, a NAV közbeszerzési eljárást ír ki a terület megtisztítására.

Az RTL Klub tudósítása:

500 Ft1000 Ft3000 Ft