Vége a veszélyhelyzetnek

0
Müller Cecília országos tisztifőorvos (Kép: Napi.hu)

2020. június 17-én, szerdán éjfélkor megszűnt a veszélyhelyzet, miután Áder János államfő aláírta az országgyűlés által kedden megszavazott törvényt.

A vészhelyzet megszűntével megszűnt az időseknek fenntartott vásárlási sáv.

Megmarad viszont a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön is a kötelező maszkviselés. A vendéglátóhelyek zárt légterű helyiségeiben a vendéglátósoknak szintén maszkot kell hordaniuk. Fennmarad az operatív törzs és a kórházparancsnoki rendszer is, de a „sajtótájékoztatónak” csúfolt produkciókkal felhagynak.

Új viszont, hogy a kormány az országos tisztifőorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.
Hasonló cikkünk  Őszig is tarthat a veszélyhelyzet

Egy szerdai kormányrendelet szerint ezentúl megtarthatók azok a koncertek, zenés bulik, ahol a résztvevők száma nem haladja meg az 500 főt. (Az 500 főbe a a személyzet létszáma is beleértendő.)

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége is visszavonta a hazai futballmérkőzésekre vonatkozó korlátozásokat és biztonsági intézkedéseket. A szervező kluboknak mostantól lehetőségük nyílik a lelátók teljes megnyitására.

A veszélyhelyzet visszavonása után jöhet az egészségügyi válsághelyzet –