fbpx
13 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

A Balaton még Kecskeméten is képes feszültséget szülni

Ha régebb óta nem is, de az elmúlt 2-3 évben az ellenzéki pártok többször beszéltek arról, hogy a Balaton veszélyben van, egyre több a beton, szállodák, kikötők épülnek, kempingeket vásárolnak meg, és ezek az ügyletek rendre a kormány oligarcháihoz kötődnek – mondják tehát az ellenzéki pártok. Általában keményebben fogalmaznak a közleményekben: lopják, lenyúlják a Balatont. A Balaton mindenkié szlogent pedig szinte minden ellenzéki párt magáévá tette mára.

Cikkünknek nem célja, hogy részletesen beszámoljon arról, hogy mikor melyik párt éppen mit mondott a Balatonról, csupán egy felsorolással rögzítjük, hogy valóban téma ez minden ellenzéki pártnál egy ideje. Főleg mostanság, amikor sok reklám és híradós anyag azt kéri, maradjunk itthon, ne külföldön nyaraljunk. És valóban sokan így tesznek, közülük pedig többen a Balatonon kötnek ki, tehát legnagyobb tavunk kérdése most aktuálisabb, mint valaha. A pártok honlapjaira, Facebook oldalaira látogattunk el, és ott a Balaton szóra kerestünk rá. Lássuk tehát, milyen címekkel jelentek meg cikkek, videók, posztok, vagy bejelentések. A kép tehát nem teljes.

DK:

Tízmillió magyaré a Balaton, vagy tízezer oligarcháé? 2017.11.16.

Minden balatoni településen legyen ingyenesen használható szabadstrand! 2018.08.04.

Mészáros Lőrinc a fideszes luxusholdudvarnak einstandolja a Balatont 2018.11.23.

A Balaton kisajátítása folytatódik – Orbán haverjainak tényleg mindent szabad 2019.09.06.

A fideszes oligarchák felvásárolják és tönkreteszik a Balatont 2019.10.30.

Előre szólunk: 2022-ben kártalanítás nélkül fogjuk visszavenni a haveroknak átjátszott, eddig köztulajdonban álló balatoni kikötőket, kempingeket és szállodákat! 2020.05.08.

A DK törvényjavaslatot nyújt be, hogy minden balatoni településen legyen ingyenesen használható szabadstrand! 2020.06.06.

Jobbik:

Kié lesz a Balaton? – Mészáros Lőrincé 2017.08.19.
A Balaton mindenkié! Balaton-munkacsoportot alakít a Jobbik 2017.08.30.
Balaton felszabadítása, avagy a minőségi turizmushoz is pénz, pénz és pénz kell 2017.09.12.
A Balaton mindenkié? 2019.06.24.
Rákosiék után most az Orbán-kormány sajátítja ki a haveroknak a Balaton-partot?
2019.11.20.
A Balaton valóban mindenkié? 2020.06.12.

LMP:

A Balaton nem a fideszes oligarchák tulajdona, hanem mindenkié! 2019.08.24.
Egyre kevesebben engedhetik meg, hogy strandra járhassanak a Balatonon 2020.05.26.
Ön egyetért azzal, hogy Balatonra csak a gazdagok tudjanak elmenni? 2020.06.22.
Meg kell óvni a Balaton-régió ökológiai és kulturális értékeit! 2020.06.24.
A Balaton mindenkié! 2020.07.09.
Veszélyben a Balaton – Áder Jánoshoz fordul az LMP 2020.07.16.

Momentum:

Szívügyünk a Balaton! 2018.07.06.
Bojkottáljuk a NER-t a Balatonon is! 2018.08.05.
Vigyázat, lopják a Balatont! 2019.01.22.
Meg kell védenünk a Balaton természetes környezetét a beépítéstől! 2020.07.17.
Ez is az enyém – Mészáros Lőrinc arcképével jelölt meg a Momentum balatoni helyeket 2020.07.18.
A magyar tenger NEM magántenger! – aláírásgyűjtés, hogy minden balatoni településnek legyen ingyenes strandja 2020.07.19.

MSZP:

Az MSZP a Balaton-törvény módosítását javasolja annak érdekében, hogy csak a funkciónak megfelelő beruházásokat lehessen elvégezni a kempingekben és strandokon 2017.08.14.
A Fidesz ki akarja sajátítani a Balatont a gazdagoknak, az MSZP törvénnyel akadályozná ezt meg 2017.08.23.
Mészáros-kempingek a Balatonon – aláírásgyűjtés a Balaton megvédéséért 2017.09.22.
Hirdessenek engedélyezési moratóriumot a Balaton-parti beruházásokra 2017.12.07.
A Balatont is lopják! 2018.02.21.
Aláírásgyűjtés az ingyenes balatoni strandokért 2020.07.14.

A Balaton-kérdés elért Kecskemétre is

Az ingyenes balatoni strandok sürgetése láthatóan több párt programjában is benne van. A DK törvényjavaslattal él, a Momentum és az MSZP aláírásgyűjtést kezdeményezett. Az országos akciók mellett úgy tűnik, még egymásra is marad idejük az ellenzéki pártoknak. Legalábbis Kecskeméten ennek írásos nyoma is van a Facebookon. Király József, a megyei szocialisták elnöke Facebook posztjában annak adott hangot, hogy annak idején az MSZP segítette a Momentum aláírásgyűjtését a budapesi olimpia ellen, most pedig saját akcióba kezdett a mozgalom, ahelyett, hogy segítené az MSZP aláírásgyűjtését. Majd azt kérdezte, mit szólnak vajon ehhez a választók, mi lesz a bizalommal, utalva arra, hogy közeleg a 2022-es választás.

Facebook/Király József

Kommentben válaszolt neki frakciótársa, a Momentum helyi elnöke, Bodrozsán Alexandra (mindketten a Szövetség frakció tagjai). Pontosabban linkelt egy cikket ezzel a címmel: „Rabosították a momentumos képviselőt, aki a kispesti MSZP-sek ügyeiről készített videókat.” Majd megkérezte, hogy vajon mit szólnak ehhez a választók? Király József kérdőjelekkel válaszolt erre (nem Bodrozsán tette oda a nevető fejet).

Hasonló cikkünk:  Mészáros Lőrinc percenként 347 ezer forintot keresett tavaly
Hasonló cikkünk:  Kolostorszállás nyílt Szolnokon

Facebook/Király József

A kommentelők egy része a Momentum védelmére kelt, azzal, hogy a párt már jó ideje szívügyének tekinti a Balatont, nem hirtelen felindulás a mostani akció. Volt, aki szerint a Momentum ellopta az MSZP ötletét, míg mások arra figyelmeztetnek, hogy össze kell fogni, nem a vitákat kell generálni, hanem egy irányba menni előre. Az nem számít, hogy ki hogyan kommunikálja ugyanazt a témát.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnöke, dr. Brúszel László is beszállt a kommentelésbe, ő azt írta:

Szerintem mindkét akció jól beazonosíthato, egyedi profilú, de azonos irányba mutató kezdeményezés. És talán jobbára más-más szavazói közösséget, polgári csoportokat is szólítanak meg. Ha központilag az adott pártok összehangoljak az ilyen kezdeményezéseket, akkor még hatékonyabbak lehetnek.

Facebook/Király József

Még a legjobb házasságban is vannak viták

Hogy olykor egymással is vitáznak az egy padban (sőt, ebben az esetben az egymás mellett) ülők? Nem csoda, hiszen több párt alkotja a kecskeméti ellenzéki frakciót. Még ha ugyanazt is gondolják egy-egy kérdésről, a példa mutatja, még akkor is képesek egymásnak feszülni. De vita talán csak a Fidesz-KDNP-ben nincs, vagy ha van, nem igen jönnek át ezek a falakon túlra. Az ellenzéki szavazó majd eldönti, hogy egy-egy ilyen összezördülés valóban végletes-e a számára, és elfordul az eddigi támogatottaktól, vagy betudja annak, hogy sok párt, sok vélemény, sokféle mentalitás, különböző életkorok, különböző hév és még lehetne sorolni. Ami a realitás: úgy kell országosan minden ellenzéki pártnak politizálnia, hogy miközben sok-sok településen közös frakciót vagy frakció szövetséget alkotnak, azért meg kell tartani saját identitásukat is. Ha úgy tetszik, meg kell tudniuk különböztetni magukat a másik párttól. És ebben a helyzetben akaratlanul is becsúszik egy-egy baráti saller. Persze az is igaz, hogy egy-egy ilyen akció nem feltétlenül mutat erőt és egységet. És minden ilyen kisebb-nagyobb ügy jól jöhet a kormányzó erőknek helyben és országosan. Ezért, ha valóban számítanak a választók bizalmára a továbbiakban is közösen, minden ilyen csörtét kétszer is meg kell gondolniuk. De látjuk a hírekből, hogy nem kecskeméti sajátosság a frakción belüli vitatkozás, vannak települések, ahol sokkal durvábban mennek már az ökölváltások. Mert azért senki, még a legelvakultabb ellenzéki szavazó se legyen naiv. Nincs az a helyzet a politikában, amelyben akár egyetlen tized százalékról is lemondana bármelyik párt. Amióta és ameddig mérik a szimpátiát, ez akkor is fontos lesz egyenként minden pártnak, ha közben a legszorosabban vannak egymásra utalva (érdekes, a KDNP-t nem szokás külön mérni). Az ellenzéki pártok helyzete nem könnyű, ez belátható. Hogyan aztán mennyi ilyen vitát bír el a Szövetség, azt majd az idő fogja megmondani. Esetleg a választók.
Az Ön szavazatát meghatározzák az ellenzéki viták?

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...