fbpx

FRISS HÍREK

A krumpli ára 18%-al, a párizsi 20%-al nőtt 1 év alatt. Luxus lesz a párizsi?

- Advertisement -

2020. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.

Drasztikusan emelkedtek az árak tavaly óta

Az élelmiszerek ára 7,8%-kal nőtt, ezen belül a párizsi, kolbászé 20,5, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8%-kal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 11,6%-kal csökkent.

A fizetésekben szétszakadt a magyar társadalom

A kereseti különbségek nem csak a költségvetési és a magánszféra között érhetőek tetten, hanem az egyes megyék között is, annak ellenére, hogy 2020. január–áprilisban a bruttó átlagkereset 388 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 258 ezer forint volt, derül ki a KSH újabban közzétett adataiból.

Ez átlagkereset, a legtöbben ennél kevesebbet keresnek. Szintén fontos, hogy a KSH az 5 főnél többet foglalkoztató cégek adatai alapján számol, vagyis így a jellemzően rosszabbul fizető mikrovállalkozások maradnak ki az adatokból.

A havi nettó átlagkereset a fővárosban kétszerese annak, mint a legalacsonyabb fizetést biztosító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2019-ben ez 164 ezer forint volt csupán).

Hasonló cikkünk:  Kezdődik a grillszezon, érdemes beszerezni minden szükséges eszközt!

A fizikai átlagórabérek Közép-Magyarországon míg 1600 forint közelében járnak, a Dunántúl gazdaságilag fejlettebb régióiban 1400-1500 forint között mozognak, ugyanakkor az Alföldön, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon már csak az 1000-1200 forint közötti átlagórabérek a jellemzőek

mutatta ki a munkaerő-kölcsönzéssel és – közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder, aki 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel.

Idén a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb az átlagkereset (bruttó 732 200 forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (bruttó 247 700 forint).

A nemek közötti szakadék is nagy: az év első négy hónapját összesítve bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 424 200, a nők esetében 352 400 forintot ért el.

Az infláció 3,9 százalékos volt, a reálkereset idén az első négy hónapban 4,6 százalékkal emelkedett.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...