fbpx
8.6 C
Kecskemét
2021. október 18., hétfő

FRISS HÍREK

A krumpli ára 18%-al, a párizsi 20%-al nőtt 1 év alatt. Luxus lesz a párizsi?

2020. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.

Drasztikusan emelkedtek az árak tavaly óta

Az élelmiszerek ára 7,8%-kal nőtt, ezen belül a párizsi, kolbászé 20,5, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8%-kal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 11,6%-kal csökkent.

A fizetésekben szétszakadt a magyar társadalom

A kereseti különbségek nem csak a költségvetési és a magánszféra között érhetőek tetten, hanem az egyes megyék között is, annak ellenére, hogy 2020. január–áprilisban a bruttó átlagkereset 388 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 258 ezer forint volt, derül ki a KSH újabban közzétett adataiból.

Ez átlagkereset, a legtöbben ennél kevesebbet keresnek. Szintén fontos, hogy a KSH az 5 főnél többet foglalkoztató cégek adatai alapján számol, vagyis így a jellemzően rosszabbul fizető mikrovállalkozások maradnak ki az adatokból.

A havi nettó átlagkereset a fővárosban kétszerese annak, mint a legalacsonyabb fizetést biztosító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2019-ben ez 164 ezer forint volt csupán).

Hasonló cikkünk:  Már lehet regisztrálni az ellenzéki előválasztásra
Hasonló cikkünk:  Tanulási nehézséggel küzdőknek sem elérhetetlen a nyelvvizsga

A fizikai átlagórabérek Közép-Magyarországon míg 1600 forint közelében járnak, a Dunántúl gazdaságilag fejlettebb régióiban 1400-1500 forint között mozognak, ugyanakkor az Alföldön, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon már csak az 1000-1200 forint közötti átlagórabérek a jellemzőek

mutatta ki a munkaerő-kölcsönzéssel és – közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder, aki 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel.

Idén a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb az átlagkereset (bruttó 732 200 forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (bruttó 247 700 forint).

A nemek közötti szakadék is nagy: az év első négy hónapját összesítve bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 424 200, a nők esetében 352 400 forintot ért el.

Az infláció 3,9 százalékos volt, a reálkereset idén az első négy hónapban 4,6 százalékkal emelkedett.

 

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...