fbpx
13 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

A tiltakozások hatására marad a Kecskemét–Lakitelek–Szolnok vasútvonal

Augusztus 1-jétől újra a régi rendben közlekedik a Kecskemét-Lakitelek-Szolnok (145-ös számú) vonal, ahol június 6-a óta „ideiglenes járványügyi menetrend” volt érvényben – jelentette be a Magyar Államvasutak (MÁV).

Tarlós-terv: vasúti szárnyvonalak bezárása

34 működő vasútvonalon látta indokoltnak a közlekedéspolitikáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium május-júniusban, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt lecsökkent utasszámra hivatkozva drasztikus járatritkítást hajtson végre. 

Az érintett vasútvonalak térképe (Kép: Közlekedő Tömeg, Commons.wikimedia.org)

A Tarlós-tervként is ismert szárnyvonalbezárás politikailag is érzékeny pontot érint, mivel az MSZP‒SZDSZ-kormány alatt a Fidesz még ellenezte a járatritkítást, majd amikor kormányra kerültek, több vonalon vissza is állították a személyforgalmat.

Az ITM lépése ellen, amelynek következtében sok vonalon az elmúlt másfél hónapban nem közlekedett több napi egy vonatnál, országszerte tiltakozásba kezdtek szakmai szervezetek, az érintett települések polgármesterei, országgyűlési képviselői, és az utazóközönség tagjai. 

Hogy a minisztérium, mint a hazai közösségi közlekedési szolgáltatások megrendelője, éppen a felsorolt tíz vonalon döntött most a ritkított menetrend visszavonásáról, sokak szerint egyértelművé teszi, hogy a tiltakozás hatására visszakoznak. A járatritkítás elleni leghangosabb tiltakozók között volt például Ormai István, Nagyatád polgármestere, Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere és Balla Mihály, Nógrád megye fideszes országgyűlési képviselője is, írja hosszabban a 444.hu

Hasonló cikkünk:  Kihívások a kecskeméti vármegyei kórházban - milliárdos adósság, várólisták, orvoshiány
Hasonló cikkünk:  Nagyobb közterületi jelenlétet ígér az új kecskeméti rendőrkapitány a nyárra

Mindegyik érintett vonal a visszaállított 10 vasútvonalak között van.

Az érintett tíz vonal, ami marad a régiben:

  • a Zalaegerszeg–Bajánsenye–Őrihódos (25-ös számú),
  • a Nagyatád–Somogyszob (38-as),
  • a Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc (60-as),
  • a Vác–Nagyoroszi–Balassagyarmat (75-ös),
  • a Balassagyarmat–Ipolytarnóc (78-as),
  • a Kál-Kápolna–Kisújszállás (102-es),
  • a Karcag–Tiszafüred (103-as),
  • a Debrecen–Tiszalök (109-es),
  • a Mezőtúr–Szarvas–Mezőhegyes (125-ös),
  • és a Kecskemét–Lakitelek–Szolnok (145-ös számú)

Fónagy Fideszes képviselő nem mondott le a járatritkítás tervéről

Hogy mi lesz a többi 24 – a szakértők szerint a mostani menetrenddel halálra ítélt – mellékvonallal, azt egyelőre nem látni. Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, aki a 444.hu információi szerint a kormány elé terjesztette a járatritkítás tervét, azonban továbbra is védi az intézkedést. Ragaszkodott hozzá, hogy maradjanak olyan vonalak, amelyek leépítését konzekvensen végigviszi a kormányzat.

 

Újra megpendítették a vasúti szárnyvonalak bezárását

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...