fbpx
3 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

A Vágtázó Halottkémekkel forgott, kacagott a kecsUP – élménycikk

Forgok kacagok Nap hozzád! / Hej naptánc, hej naptánc! / Forgok felugrok Nap hozzád! / sorsot rejtő élet Nap-madár / téged hívlak, jöjj ide hozzánk!

énekli Grandpierre Atilla csillagász, költő, író. De neve legtöbbek számára a nyolcvanas-kilencvenes évek kultikus alternatív zenekara, a „sámán punkot” vagy „mágikus népzenét” jásztó Vágtázó Halottkémek (VHK) zenekarból lehet ismerős.

A karantén után ott voltunk az év első VHK koncertjén a csongrádi Tisza parton.

Grandpierre Attila énekes – 2020.07.04. Csongrád, Tisza presszó / fotó: Szabó László

Sámán punk? Pszichedelikus etnopunk? Radikális életigenlés

A VHK 1975-től (1986-ban betiltották) 2001-ig létezett, majd 2009-ben újjáalakult. A zenei kategóriákat áttörő stílusuk leginkább a pszichedelikus punk, etnopunk, pszichedelikus hardcore vagy az együttes által használt „sámán punk” vagy „mágikus népzene” kifejezésekkel írható le. Punk, de nem a forma, hanem az energiatöltet miatt. Zenéjük a Világegyetem örök alkotóerejéből, az ősi népzene elemi erejű ősforrásából született.

Köles Vazul Csongrád, Tisza presszó / fotó: Szabó László

Grandpierre zenei és tudományos munkássága kéz a kézben jár, hiszen mindkét területen az élettel, az alkotóerővel, az élő Világegyetemmel foglalkozik. A VHK zenéje a radikális életigenlésre utal, ahol élőnek tekinteni a Napot és az egész Világegyetemet, ahol érzelmeinknek egyetemes alapja van: az életösztön, és az életösztön természeti ereje. Ezzel szemben áll a fogyasztói társadalom, ahol a siker, pénz és hatalom áll a törekvések központjában. E helyett a lélek világában a boldogság, a szépség, a maradandóan értékes élet a cél, ugyanis a lélek valóságát az igaz, a Természetnek, a valóságnak megfelelő érzéseink adják – foglalható nagyon röviden össze Grandpierre Attila gondolkodása.

Hasonló cikkünk:  Horthy kecskeméti zsánerképe: vigyék múzeumba vagy elfér a függöny alatt?
Hasonló cikkünk:  „Zöldségből kevesebbet tudok venni” – kecskeméti vásárlókkal beszélgettünk a magas inflációról

A Tisza parton idéztük meg a csillagokat a karantén után

A karantén feloldását követően a VHK első koncertjét Csongrádon adta, ahol jelen volt a kecsUP is. Hogy miért? Mert punkok lennénk? Nem, nem azért. Azért, mert kíváncsiak voltunk, hogy a 69 éves Grandpierre Attila és társai szuggesztív előadásmódjukkal képesek-e még megőrjíteni a hallgatóságot.

Ez volt az év első VHK koncertje – 2020.07.04. Csongrád, Tisza Presszó / fotó: Molnár Norbert

Igen, sikerült. Talán, mert a VHK természetből fakadó zenéje nem szorítható korlátok közé. A koreográfia spontán és felszabadult volt. Grandpierret pedig semmi sem tartotta vissza, hogy az élő őserő tomboló erejével énekelje meg a pótolhatatlan halhatatlanságot a csongrádi Tisza parton, a csillagos égboltú nyári estében.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...