Köddé vált az önkormányzatok kormányzati mentőcsomagja

0

Június elején még arról beszélt a kancelláriaminiszter, hogy a települések 200 milliárd forintos hitelkeretet kapnak, ha megszorulnak a válsághelyzet hatásai miatt, majd váratlanul kivették a jövő évi költségvetésből a lehetőséget és azóta semmit nem hallani róla – írja a Népszava.

Állami hitelkeret nélkül a 800 leggazdagabb település fele támogatásra szorulhat

Az ötlet, hogy legyen egy átmeneti segítséget nyújtó hitelkeret, ami pótolhatja a helyi iparűzési adóból idén kieső bevételt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől (TÖOSZ) származott, de

a szervezet egyébként fideszes elnöke állítja, ők sem kaptak magyarázatot, hogy miért törölte végül a tervet a kormány. A keret elég lett volna arra, hogy fél évet nyerjen a szektor, e nélkül viszont Schmidt Jenő szerint a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele nem egyformán, de akkora bajban lesz a következő időszakban, hogy hitelfelvételre szorulhat.

Elvileg minden település köthet likviditási hitelszerződést valamelyik pénzintézettel saját adóbevételei összegének feléig, de az így felvett hitelt egy éven belül vissza kell fizetni.

Hasonló cikkünk  A fideszes szavazók harmada is az önkormányzatokra bízná a helyi döntéseket

Kecskemét 6,5 milliárd hitelt vett fel

A kecskeméti közgyűlés nemrég arról döntött, hogy 34 beruházáshoz vesz fel hitelt. A legtöbb fejlesztés európai uniós támogatásban részesül, amihez az önerőt a városnak kell adnia.

6,5 milliárd Ft hitelt venne fel Kecskemét – közgyűlési beharangozó

Jöhet az újabb kormányzati adósságkonszolidáció

A Corvinus közgazdásza, Pitti Zoltán arról beszélt, hogy akár jöhet majd egy újabb adósságkonszolidáció, mivel már a vírushelyzet előtt elérte a hazai önkormányzati szektor adósságállománya a 2011-ben megkezdett konszolidáció előtti 1300 milliárd forintos szintet, csak ezúttal más az összetétele.

Sokszor ugyanis magas az uniós pályázatok társfinanszírozási részeként a települések helyett vállalt állami előleg, és egyre több a kifizetetlen számla. Gyakoribb az is, hogy az önkormányzatok a helyi vállalatok révén vesznek fel hitelt, melyhez a település kezességet vállal.

Ne felejtsük el megjegyezni a 2011-2014 közti adósságkonszolidáció eredményét, hogy az önkormányzatokat feladatköreikben jelentősen csökkentették. Ekkor államosítottak többek között az iskolákat, az egyes szociális szakellátási intézményeket, a kórházak és járóbeteg-szakellátást biztosító egészségügyi intézményeket. A folyamat nem állt meg. Ma már a gödi modell gyakorlata alapján elvehetik egyes településektől az iparűzési adóbevételt is.