Közpénzből épül a fideszes országgyűlési képviselő panziója és borászata a Badacsonyon

0
Szatmáryék telke / Fotó: Pápai Gergely - atlatszo.hu

Újabb fideszes országgyűlési képviselőről derült ki, hogy cége szerepel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatok nyerteseinek listáján. A szerencsés kormánypárti honatyát Szatmáry Kristófnak hívják és a Nimfeum Kft. nevű cége 8 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy badacsonytomaji szálláshely fejlesztésre – írja az mfor.hu

A képviselőnek nem lehet oka panaszra, hiszen a Nimfeum 2018-ban is nyert, amit a most bedarálás alatt álló index.hu írt meg elsőként. Akkor egy vidékfejlesztési pályázaton osztott ki a cégnek a kormány 49 millió forint uniós pénzt a badacsonytomaji panzió építésére. Szatmáry Kristóf 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, és azóta ide van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is.

A nemzet nevében a NER bevette magának a Balatont

A konzervatív-liberális értékeket valló valaszonline.hu (az egykor Fidesz közeli Heti Válasz utódja) hosszú cikkben mutatta be, hogy a Fidesz közeli oligarchák miként veszik be a Balatont. A balatoni vitorláskikötők közelgő privatizációja előtt megnézték, milyen érdekcsoportok mozdulhatnak rá az új tóparti lehetőségekre.

A NER bevette a Balatont, amiről hosszú írást közölt a valaszonline.hu / fotó: valaszonline.hu

A Fidesz, Tiborcz, Mészáros, Garancsi, Csányi tulajdonnevekkel körülírható felsőelit az elmúlt öt évben „körülölelte” a magyar tengert. Jelenleg 42 projekthelyszínt tudhatnak maguknál – országos összesítésben pedig övék a szálloda- és mólófejlesztésre szánt közpénzek kétharmada. Ez konkrétan 138-ból 90 milliárd forintot jelent; utóbbi összegből 63,5 milliárdot hasznosítanak a NER-potentátok a Balatonnál.

A kormány a szponzoráció mértékét illetően is gyémántfokozatba kapcsolt: a turisztikai beruházásaik költségének 50-70 százalékát vállalja át. Kis magyar államkapitalizmus, ahogy fogalmaz a portál újságírója.