fbpx

FRISS HÍREK

Minden meglévő fa mellé még ültetnének kettőt – 1 éves a 10 millió Fa – Kecskemét

- Advertisement -

„A meglévőhöz képest kétharmaddal növelnék meg a zöldfelület nagyságát Kecskeméten.  Minden meglévő fa mellé még ültetnének kettőt” – mondta Farkas-Barta Kata, a 10 millió Fa – Kecskemét mozgalom 1 éves születésnapján, amikor a Szakszervezet nevű kecskeméti ökotudatos szabad csoporttal közösen két hársfát ültettek el a Katona József Könyvtár előtt.

Farkas-Barta Kata, 10 millió Fa – Kecskemét / Fotó: A faültetők

„A feladat ennél még nagyobb. Vissza kell terelni az embereket a természet szeretetéhez. Jelenleg a klímaváltozás hatásainál is nagyobb vész a biológiai sokféleség hanyatlása. Fel sem fogjuk, hogy ez mit jelent. A mai városi ember számára, ha hangosan brekeg a béka az gond. Azután pedig kiabál a szúnyogirtókért. És ugyanez a helyzet a méhekkel, a fecskékkel. Az Alföld víz hiányával kapcsolatosan pedig tragikus az a kialakult mai állapot, hogy harminchat állandó vízfolyásból tűnt el a víz” – mondta Farkas-Barta Kata.

A civilek fát ültetnek / Fotó: A faültetők

A faültetők egy időkapszulát is elástak, amiben üzeneteket helyeztek el a következő nemzedékek számára.

Hasonló cikkünk:  Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna hirtelen délnek kanyarodik, itt fekszik Kisoroszi

Időkapszula a következő nemzedéknek / Fotó: A faültetők

A könyvhét miatt is ültettek fákat a könyvtár elé

Aki megfordult már a kecskeméti könyvhéten egyszer is az elmúlt években, megtapasztalhatta, hogy a könyvtár előtt megrendezésre kerülő nyári könyves esemény ezen az elképesztő forró és tetejében szürke téren kereshető fel. A könyvárusok, a kánikulától alig valamit védő sátraik alá kényszerülve rakodják ki könyveiket, és ide várják az olvasni vágyókat. Mint azt megtudtuk, a faültetőket részben a könyvhétre vetülő forróság és árnyék nélküli térhasználat is motiválta, hogy fát ültessenek ide.

Ásás közben / Fotó: A faültetők

Eltudnák azt képzelni, hogy a könyvtár előtti téren a szürke kőrengeteg helyett lombos és árnyas fák alatt lehetne üldögélni, olvasgatni, beszélgetni vagy egyszerűen csak megpihenni a piaci vásárlást követően? Talán esetleg, akár mint Kolozsváron az egyik parkban, függőágyon heverészni?

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...