fbpx
3.7 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

Nagyon sok jogszabály változik mától. Emelkedik az üzemanyagár. Újra fizetni kell a parkolásért

Nagyon sok jogszabály változik mától. Szinte mindent látni fog az adóhivatal, változik a nem munkaviszonyban munkát végző nyugdíjasok élete, hatályba lép a potyautastörvény, drágul az üzemanyag és újra fizetni kell a parkolásért.

Tényleg mindent látni fog a NAV

Mától minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről készített számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak. Maradhat a kézi számlatömb, annak az adatai a NAV Online Számla felületén kell feltölteni. Erre 500 ezer forint áfa-érték alatt 4 nap áll rendelkezésre.

A két lépcsőben – 2020. július 1-jével, majd 2021. január 1-jével – életbe lépő jogszabály leginkább a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint az egyéni vállalkozók mindennapjait alakíthatja át.

A gazdálkodók ezzel kapcsolatos tájékozottsága korántsem teljeskörű, emellett a koronavírus-járvány miatt sok vállalkozás a túlélésért küzd. Az adóhatóság ezt felismerve, szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek még az első számla kiállítása előtt regisztrálnak az online számla rendszerben, ami sok tízezer kisvállalkozó számára jelenthet segítséget.

A nyugdíj mellett nem munkaviszonyban dolgozóknak már csak szja-t vonnak le a fizetésükből

A nyugdíj mellett nem munkaviszonyban dolgozóknak csak a 15%-os szja-t vonják le a fizetésükből, viszont ez már a nyugdíjat nem növeli, mivel járulékmentés lesz. A megbízási szerződéssel dolgozó nyugdíjasok, valamint a vállalkozó nyugdíjasok is mentesülnek az összesen 18,5 százaléknyi járuléklevonásoktól. Ennek az érdemi hatása első sorban az, hogy az így dolgozó idősek nettó keresete nő.

A cél továbbá az, hogy a nyugdíjasokat bevonják a munkaerőpiacba. A foglalkoztató cégeknek sem kell a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást megfizetniük.

Kormányzati adatok szerint több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás több mint 10%-al emeli júliustól a nettó fizetésüket.

Árnyoldala is van a lépésnek. A nyugdíj mellett szerzett kereset nem teremt alapot a nyugdíjnövelésre, és szolgálati időként sem vehető figyelembe.

Hatályba lép a potyautastörvény

Az új társadalombiztosítási törvény módosítja az egészségbiztosítással érintett személyek körét.

Hasonló cikkünk:  Minden szomszédunknál olcsóbb az üzemanyag, megéri átjárni tankolni

A nyugdíjjárulék (10 százalék), az egészségbiztosítási járulék (7 százalék), és a munkaerő-piaci járulék (1,5 százalék) összeolvadásával egy egységes új járulék keletkezik, a társadalombiztosítási járulék, amelynek mértéke 18,5 százalék marad, mint korábban.

Hasonló cikkünk:  Pipacsmintás, lopott bicajjal kerekezett az autópályán a lengyel sofőr

Ezentúl azok a személyek, akik nem fizetik az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és legalább hathavi elmaradást halmoznak fel, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. Ez azt jelenti, hogy 2020. július 1-jétől már nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére, vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást. A sürgősségi ellátást azonban továbbra sem lehet megtagadni.

A családok jobban járhatnak: a családi járulékkedvezményt eddig a munkaerő-piaci járulék után nem érvényesíthették, most viszont már a teljes, 18,5 százalékos tb-járulékból érvényesíthető a kedvezmény.

Érkezik a bérkiegészítés az egészségügybe

Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók, az egyszeri bérkiegészítés mintegy 160 ezer embert érint. A juttatásra mindenki csak egyszer jogosult, tehát akinek több jogviszonya van, illetve, főállása mellett további jogviszonnyal rendelkezik, a kifizetés egyszer jár. Az egyszeri bérkiegészítés azon dolgozót, illetve hozzátartozóját is megilleti, aki a járvány során hunyt el.

Nagyot emelkedik az üzemanyag

Szerdán újra emelkedik az üzemanyagok ára: literenként most bruttó 7 forinttal lesz drágább a benzin, így 368 forintra kerül majd átlagosan. A gázolaj ára pedig még nagyobb mértékben, 13 forinttal nő, így átlagosan 381 forintért lehet tankolni a hazai kutakon. A mostani drágulás oka, hogy ennyivel emelkedik július első napjától a jövedéki adó mértéke.

Újra fizetni kell a parkolásért

Július 1-től újra fizetős lesz a parkolás országszerte. A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet alatt a kormány április elejétől az egész országban ingyenessé tette – az indoklás szerint csökkenteni szerették volna a zsúfoltságot a tömegközlekedési eszközökön – a közterületi parkolást június 30-ig. A veszélyhelyzet megszűnt, így szerdától mindenütt visszatér a díjfizetési kötelezettség.

via: napi.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...