fbpx
-1.3 C
Kecskemét
2023. február 8., szerda

FRISS HÍREK

Négyszer annyi pénz jut egy egyházi iskolában tanuló diák oktatására, mint az államira

Jelentősen, majdnem a duplájára nőtt az egyházi fenntartásban működő oktatási intézmények száma az elmúlt tíz évben – írja a Népszava a legújabb Köznevelési statisztikai évkönyv, illetve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Általános iskolából például 197-et, gimnáziumból 108-at működtettek az egyházak a 2010/2011-es tanévben, 2019-re viszont már 378-at, illetve 172-t.

Az óvodáknál is hasonló a helyzet: tíz éve még 141 óvoda működött egyházi fenntartásban, tavaly már 282.

A cikk azt is megjegyzi, hogy ezzel egyidejűleg az egyházi intézményekbe járó gyermekek, diákok száma is jelentősen megemelkedett. 2010-ben még 12 400 gyerek járt egyházi óvodába, idén már 26 900, az általános iskolások közül tíz éve 50 ezren tanultak felekezeti iskolában, a mögöttünk álló, 2019/2020-as tanévben már 111,7 ezren. Az egyházi fenntartású gimnáziumokba járó középiskolások száma 2010-ben 37 ezer volt, idén 54 900, azaz a 2019/2020-as tanévben már gimnazisták egynegyede egyházi fenntartású iskolába járt.

Négyszer annyi pénz jut egy egyházi iskolában tanuló diákra, mint arra, aki állami iskolában tanul

Mint arról a merce.hu beszámolt, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnöke, Mendrey László szólalt tavaly novemberben, hogy ez a finanszírozási rendszer a diszkrimináció lehetőségét veti fel.

Hasonló cikkünk:  Műanyag zacskók használata az üzletekben és szupermarketekben
Hasonló cikkünk:  Műanyag zacskók használata az üzletekben és szupermarketekben

Jelenleg ugyanis négyszer annyi pénz jut egy egyházi iskolában tanuló diák oktatására: az állami iskolákban ez az összeg 80 ezer, míg az egyházi intézményekben 320 ezer forint.

Kecskeméten is több iskola áll egyházi fenntartásban. A szülők gyakran arról számolnak be, hogy az egyházi fenntartású iskolákban egyszerűen jobbak a körülmények, van kéztörlő, kréta és rendezettebbek a viszonyok. Nem véletlen tehát, hogy a közép- és felső osztálybeli családok előnyben részesítik az egyházi iskolákat, hiszen az állami iskolák állapota erősen hagy maga után kivetni valót.

A Deák Téri Evangélikus Gimnázium a budapesti Deák Ferenc téren / Fotó: illusztráció – penzcentrum.hu

Az is vita tárgyát képezi, hogy milyen jogon választhatják meg az egyházi és alapítványi iskolák, hogy milyen tankönyvekből szeretnének oktatni, ha az állami intézmények csak abból a két opcióból választhatnak, amit a Klebelsberg Központ, az EMMI és a KELLO Könyvellátó Nonprofit Kft. biztosít számukra.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...