fbpx
5.3 C
Kecskemét
2021. október 17., vasárnap

FRISS HÍREK

Ősztől iskolaőrök vigyázzák a rendet több kecskeméti iskolában

Szeptembertől 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök. Kecskeméten 9 ilyen köznevelési, illetve szakképzési intézmény lesz – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Gumibotot és bilincset is használhat az iskolaőr

Az EMMI tájékoztatása szerint az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben indul iskolaőrség.

Összhangban van ez a szám azzal, amit még Gulyás Gergely lengetett be május végén a Kormányinfón, amikor először szóba került az iskolaőrség felállításának terve. Akkor Gulyás szerint a kormány úgy vélte, „mintegy 500 olyan iskola van ma Magyarországon, ahol a tanárok védelme érdekében, súlyos fegyelmi problémák miatt ilyenre szükség van” – emlékeztet a merce.hu.

A kormánypártok szerint az elmúlt időszakban bekövetkezett, tanárokat érő atrocitások rávilágítottak a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben dolgozók fokozottabb védelmének szükségességére – a javaslat feltűnően nem foglalkozik egyébként az iskolai erőszak más formáival (jelesül a diákokat érő inzultusokkal).

Iskolaőrnek egyébként főként egykori – többnyire nyugdíjba vonult – rendőröket várnak (akik az állás mellett megtarthatnák nyugdíjaikat, béreik pedig elmaradnának a pedagógusok bérétől), de középfokú végzettséggel, néhány hetes tanfolyam után lényegében bárki iskolaőrnek állhat.

Fegyvert nem, de más „kényszerítő eszközt” tarthatnak majd maguknál.

Civil szervezetek és oktatási szakértők szerint az iskolaőrség intézménye csupán tünteti kezelést ad, valójában az iskolai erőszak megelőzéséhez hozzáértő szakemberekre lenne szükség. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is jelezte:

nem értenek egyet az intézményi erőszakra adott válasz ennyire leegyszerűsítő módjával, az iskolai erőszak sokkal összetettebb kérdés annál, hogysem kizárólag a rendfenntartás eszközével és a büntethetőség kiterjesztésével adjon rá választ egy felelős oktatásirányítás.

Szakértők szerint az iskolai erőszak sokkal összetettebb kérdés / Fotó: hvg.hu

Amint azt mi is megírtuk korábban, az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség intézményének létrehozását javasoló kormánypárti törvényjavaslatot, 155 támogató, 17 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett.

Hasonló cikkünk:  Hétvégén szétszakad az ég Kecskemét felett
Hasonló cikkünk:  Mit szolgálnak a zsákok a facsemetéken?

Kecskeméten itt lesznek iskolaőrök

Köznevelési intézmények:
– Helvécia-Ballószög Általános Iskola Feketeerdői Általános Iskolája
– Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Juhar Utcai Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája és Kollégiuma
– Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Damjanich János Általános Iskolája
– Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Tóth László Általános Iskolája
– Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Hunyadi János Általános Iskolája
– Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája
– Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Szakképzési intézmények:
– Kecskeméti SZC Fazekas István Szakiskolája
– Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
– Kecskeméti SZC Kollégiuma
– Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...