fbpx
3.9 C
Kecskemét
2023. január 31., kedd

FRISS HÍREK

Többet keres majd egy kezdő iskolaőr, mint egy kezdő tanár

Az egészségügy és a közmunka után az élet egyre nagyobb területének militarizálását maga elé célul tűző szélsőjobboldali kormány legújabb ötlete szeptembertől az ún. „iskolaőrök” kivezénylése az állami oktatási intézményekbe. (Egyházi és magániskolákban nem lesznek „iskolaőrök”.) Munkáltatójuk a rendőrség lesz.

Az erőszak megelőzése helyett az erőszakkal való fenyegetés iskolai bevezetése ellen tiltakozott többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

Beindult a toborzás

(Fotó: Magyar Hang / Facebook)

Most megjelent egy felhívás az egyik közösségi oldalon, amelyben a Baranya megyei rendőrség személyzetet keres az „iskolaőrséghez” – írta a Magyar Hang.

A plakát szerint az „iskolaőröket” bruttó 220 ezres havi munkabérrel és évente bruttó 200 ezer forintos cafetéria ígéretével csábítják. A bér pedig már az augusztusi képzés idejére is jár a felvetteknek.

Összecsúsztak a bérek

A kínált juttatások azonban magasabbak, mint egy 5 év egyetem után kezdő pedagógus juttatásai, és szinte akkorák, mint egy ugyancsak egyetemet végzett iskolapszichológusé.

Hasonló cikkünk:  Kiskunmajsán 15 fokos termekben tanulnak a diákok, kabátot tilos felvenniük

„Felháborítónak tartom, hogy miközben havi bruttó 220 ezer forintos bért ígérnek egy havi tanfolyam elvégzése után az iskolaőröknek, eközben a felsőoktatásban hat évet eltöltött iskolapszichológusokat a mögöttünk hagyott tanévben bruttó 210 ezer forintért foglalkoztatták. A bérük júliustól a 10 százalékos bérpótlékkal bruttó 230 ezer forintra emelkedik. A kezdő pedagógusok alapbére jelenleg bruttó 210 ezer forint, ez nem változik, ők is csak a megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékra jogosultak. Az állami fenntartású iskolák pedagógusai nem kapnak cafetériát sem” – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke.

Hasonló cikkünk:  Falusi CSOK és babaváró hitel - már csak néhány nap van a meghosszabbítására

Eközben tudni kell, hogy iskola- és óvodapszichológusokból évek óta hiány van, természetesen a leghátrányosabb helyzetű régiókban vannak a legkevesebben. A hiány oka az alacsony fizetés, a bérek komoly emelésére pedig nincs politikai akarat.

Gumibotot és bilincset is használhat az iskolarendőr

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...