Ugye milyen jó, hogy nem ellenzéki város vagyunk! – a kalocsai polgármester szerint

0

Kalocsa város Fideszes polgármestere, Filvig Géza közösségi oldalán jelentette be, hogy a város egyedi kormánytámogatást kapott óvodaépítésre 138 millió forint értékben, illetve a közszolgálati dolgozók részére 50 millió Ft kiegészítő bértámogatást. Utóbbi összeget a kormányrendelet értelmében az év végéig kell szétosztani az érintettek körében.

A kalocsai közgyűlésben hét fideszes és négy nem kormánypárti képviselő ül 2019 ősz óta.

Az a település részesül előnyben, aki politikailag kormánypárti?

A kalocsai kormánypárti polgármester posztja ezt a kérdést veti fel. Filvig Géza a posztjában örömmel számol be az egyedi kormánytámogatásról, amit Kalocsa önkormányzata egyfelől óvodára, másfelől – további településsekkel együtt – bérkiegészítésre kapott.

Filvig Géza nemcsak megköszöni a kormányzati támogatást, hanem azt is leszögezi, amire a 6300.hu hívta fel a figyelmet, hogy:

“Ugye milyen jó, hogy nem ellenzéki város vagyunk!”

Sáncfalak mögé rakott önkormányzatok

Átlátható játékszabályok és szolidaritás helyett a sáncfalak mögött szerveződő lobbizás és a kényszeressé váló lojalitás kifejezése értékelődik fel a nemzeti magyar demokráciában. Szó sincs konzervatív politikáról, ahol tiszteletben tartják az intézményes eljárásokat. Ellenkezőleg. A regnáló kormányfő nem mutat érdeklődést az intézmények iránt (hatalommegosztás elve, fékek és ellensúlyok rendszere = jogállamiság), sokkal inkább az egyedi, erőből történő eljárások érdeklik.

A központi hatalom és a feladataikban, illetve jogkörükben kiüresített települési önkormányzatok közti viszony is az egyedi lobbizással, a lojalitás állandó kifejezésével és a jó vagy rossz kapcsolatokkal írható le. A kívülállók számára teljesen átláthatatlan manőverezések zajlanak, ahol a megfelelő magasságú székben ülőnek kell szólni, országgyűlési képviselőnek, államtitkárnak, miniszternek, hogy az igények meghallgatásra találjanak.

A kalocsai kormánypárti polgármester esete arra is rávilágít, hogy változás egyelőre nem várható a sáncfalak mögött. 2019 őszén Budapesten kívül a megyei jogú városok felében, illetve sok kisebb településen váltották le a helyi emberek a Fideszes polgármestereket. A települések politikailag azóta változatosabbá váltak, ami azonban nem a sáncok visszabontását hozta el a kormány és az önkormányzatok viszonyában, hanem a sáncnál lévő vizesárok elmélyítését. A magyar nemzeti demokráciát a titok világa, a kényszeres lojalitás és az oligarchikus viszonyok jellemzik.