fbpx
0.7 C
Kecskemét
2023. február 6., hétfő

FRISS HÍREK

Az alacsony nyugdíjemelés miatt sok pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok

Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés, írja az mfor.hu.

Az idős társadalom jelentős hátrányba került az alacsony emelés miatt

Megállíthatatlanul emelkedik idén az infláció mértéke, amit elsősorban az élelmiszerárak húznak. A KSH friss közlése szerint júliusban 3,8 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak, amin belül az élelmiszereké 7,8-cal. Mivel a nyugdíjasok – és nem mellesleg az alacsony keresetűek – fogyasztói kosarában is nagy súllyal szerepelnek ezek a termékek, az idősek fogyasztói kosara alapján számolt nyugdíjas infláció az országosnál jóval magasabb, 4,3 százalékos volt.

November nyugdíjas inf., fogyasztói árindex / By Privatbankar.hu / Mfor.hu on 5 Aug 2020

Ezzel szemben a kormány az idei költségvetés tavaly nyár eleji összeállításakor prognosztizált 2,8 százalékos inflációval emelte a nyugdíjakat januárban. Jól látható, ez is jóval elmarad már attól a szinttől, ami idén jellemzi a hazai árak alakulását. Ha pedig a nyugdíjas inflációhoz mérjük a számokat, még nagyobb az elmaradás, ami előrevetíti, hogy az idős társadalom jelentős hátrányba került az alacsony emelés miatt.

Hasonló cikkünk:  Orbán elismerően szólt a katari focivébéről

Ilyen esetben a kormány novemberben nyugdíjkiegészítéssel kompenzálja a tényleges inflációtól elmaradó emelést. 

A nyugdíjasok 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot idén

Az mfor.hu számítása szerint az első hét hónap átlagában tehát 3,94 százalékos volt a nyugdíjas infláció. Ebből kiindulva a nyugdíjkorrekció mértéke 1,14 százalékos lehet majd novemberben. Ez egy átlagos, 140 ezer forintos nyugdíj esetén 15 960 forintot jelent majd, az első 10 hónapra vetítve, de az év hátralévő részére is már az emelt nyugdíj jár majd. Így összességében az egész évet figyelembe véve már közel járunk a 20 ezer forinthoz.

Hasonló cikkünk:  Egy kisebb erdő telepítése kompenzálná a külügyminiszter repüléseiből eredő károsgáz-kibocsátást

 Összesen tehát a nyugdíjasok 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot idén.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...