Kecskeméten nyitották meg az új tanévet

0
Tanévnyitó a kecskeméti Remormátus Általános Iskolában (Fotó: Napi.hu/ Mónus Márton)

A Kecskeméti Református Általános Iskolában nyitotta meg hivatalosan a tanévet Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter – írta meg a Napi.hu.

Hosszú beszédében a miniszter kitért arra, hogy a kormány nyáron 4600 millió forintot biztosított felújítási munkálatokra, így segítve a tanévkezdést és a járvány további megelőzését. (Az összeg nagyságrendjének érzékeltetésére: a kecskeméti Zrínyi általános iskola idei ablakcseréje és szigetelése egymaga 400 millió forintba kerül.)

Megháromszorozódott a rászoruló gyerekek száma

„A családok támogatása nemzeti érték” – mondta Kásler – ezért idén 106 ezer rászoruló általános iskolás gyermek kap tanszercsomagot, a múlt évinél magasabb, 765 millió forint összegű kormánytámogatásból.

(Tavaly még csak 30 ezer rászorulónak kellett 198 millió forint értékben tanszercsomagot adni.)

A súlyos és halmozottan hátrányos, vagy sérült gyermekek intézményeinek fejlesztésére a tankerületi központok európai uniós forrásból közel 4 milliárd forintot fordíthatnak – tette hozzá a miniszter.

Hasonló cikkünk  Kunhalmi Ágnes: Mindent elmond a polgármester stílusáról, hogy hecckampánynak nevezi a demokrácia gyakorlását

Beszédét a reformátusok Soli Deo Gloria, azaz „Egyedül Istené a dicsőség” jelmondatával zárta.

Az eseményen felszólalt Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese és Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester is.

A koronavírus jegyében indul a tanév

A 2020/21-es tanév egyébként – a koronavírus-járvány okán – nem indul átlagosan. A köznevelési intézmények egységes intézkedési tervet kaptak arra vonatkozóan, milyen teendőik vannak a fertőzések megelőzése érdekében.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint viszont még soha sem volt annyi bizonytalanság tanévkezdéskor, mint most, nagy a feszültség, ezért szerintük nagyobb önállóságot kellene kapniuk az iskoláknak, több döntési jogkört vissza kellene adni a központból.

Hasonló cikkünk  Szövetség: Döbbenetes, hogy a polgármester 1,6 milliót kap az egyetemi alapítvány felügyelőbizottsági tagságáért
A tanévnyitóra egyedül Kásler Miklós érkezett maszk nélkül, semmiféle szociális távolságtartásra nem ügyelt. A példamutatásból leszerepelt, amúgy elvileg orvos 70 éves miniszter hosszú beszédét az Újkollégium dísztermében maszk nélküli, ünneplőbe öltöztetett gyermekeknek kellett végighallgatniuk, de őket legalább egymástól messzire ültették.

Nem jutalom lesz a kistelepülési tanárok bruttó 500 ezre