fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Meztelencsigák és zöld poloskák keserítik meg a kertészek életét

- Advertisement -

A nedves és meleg időszak kedvez a kerti kártevők szaporodásának – írja a Kertészet és Szőlészet magazin.

A meztelencsigák mindent megesznek

A júliusi és augusztusi csapadék kedvezett a csupaszcsigák, különösen a spanyolcsiga felszaporodásának. A spanyol meztelencsigák válogatás nélkül megrágják a gazdálkodó kedvenc zöldségnövényeit, nem kímélik a dísznövényeket sem, rájárnak a lehullott gyümölcsökre is.

Védekezés nélkül kevés ép növény marad a kertekben. Azok a kerttulajdonosok, akik tartózkodnak a csigaölő szeres eljárástól, „szelíd”, öko-módszereket is bevethetnek a kártevő ellen. Ilyen módszer a kézi összegyűjtés, a sörcsapda, a mészpor, de vonzza a csupaszcsigákat a tejsavó is. Legyen az a célunk, hogy minél kevesebb meztelencsiga teleljen át!

Idén ázsiai márványospoloska helyett zöld vándorpoloskából van több

A kedvező nyári időjárás hatására rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák. A kifejlett egyedek bőségesen rakják petéiket, így rengeteg a különböző fejlettségű lárva. A szívogatás miatt már foltosodnak a paprikák, paradicsomok bogyói, de megtalálják a többi zöldségnövényt, gyümölcsféléket is.

Hasonló cikkünk:  Két éve pusztított az ökológiai katasztrófa a Sajón

A védekezést nehezíti a folyamatos betelepedés, illetve a növények érése, emiatt pedig csak rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítményekkel lehet védekezni.

További rovarkártevők

Szinte minden gyümölcsmoly rajzása folyamatos, így nem hagyható el a védekezés az almamoly, a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly ellen, valamint a nyugat dióburok-fúrólégy és a foltosszárnyú muslica ellen. Az utóbbi állat most elsősorban az érőfélben levő szedret támadja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...