fbpx
4.8 C
Kecskemét
2021. október 18., hétfő

FRISS HÍREK

Meztelencsigák és zöld poloskák keserítik meg a kertészek életét

A nedves és meleg időszak kedvez a kerti kártevők szaporodásának – írja a Kertészet és Szőlészet magazin.

A meztelencsigák mindent megesznek

A júliusi és augusztusi csapadék kedvezett a csupaszcsigák, különösen a spanyolcsiga felszaporodásának. A spanyol meztelencsigák válogatás nélkül megrágják a gazdálkodó kedvenc zöldségnövényeit, nem kímélik a dísznövényeket sem, rájárnak a lehullott gyümölcsökre is.

Védekezés nélkül kevés ép növény marad a kertekben. Azok a kerttulajdonosok, akik tartózkodnak a csigaölő szeres eljárástól, „szelíd”, öko-módszereket is bevethetnek a kártevő ellen. Ilyen módszer a kézi összegyűjtés, a sörcsapda, a mészpor, de vonzza a csupaszcsigákat a tejsavó is. Legyen az a célunk, hogy minél kevesebb meztelencsiga teleljen át!

Idén ázsiai márványospoloska helyett zöld vándorpoloskából van több

A kedvező nyári időjárás hatására rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák. A kifejlett egyedek bőségesen rakják petéiket, így rengeteg a különböző fejlettségű lárva. A szívogatás miatt már foltosodnak a paprikák, paradicsomok bogyói, de megtalálják a többi zöldségnövényt, gyümölcsféléket is.

Hasonló cikkünk:  Agent Green: az IKEA érintetlen romániai erdőkből termeli ki illegálisan a fát
Hasonló cikkünk:  Európai polgári kezdeményezés: Ferenc pápa is támogatja a méhek védelmét

A védekezést nehezíti a folyamatos betelepedés, illetve a növények érése, emiatt pedig csak rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítményekkel lehet védekezni.

További rovarkártevők

Szinte minden gyümölcsmoly rajzása folyamatos, így nem hagyható el a védekezés az almamoly, a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly ellen, valamint a nyugat dióburok-fúrólégy és a foltosszárnyú muslica ellen. Az utóbbi állat most elsősorban az érőfélben levő szedret támadja.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...