Ne legyen Kecskemétből gócpont!

Koronavírus (Forrás: https://phil.cdc.gov/Details.aspx?pid=23311)
Ez egy véleménycikk. A cikkben közöltek a szerzője álláspontját tükrözik, amely nem feltétlenül azonos a KecsUP.hu szerkesztőségének álláspontjával. Ha vitatkozni szeretne róla, megteheti az oldal alján vagy írhat a [email protected] e-mail-címre.

 

2020. augusztus 13-án Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester – vagy valaki a nevében eljárva – az alábbi posztot tette közzé a Facebookon:

„Koronavírus – Közlemény

A járványügyi szakemberek véleménye szerint Magyarország elérkezett a koronavírus-járvány második hullámának küszöbére. Úgy tapasztalják: a betegek száma egyértelműen növekszik. Az új betegek jelentős része nem volt külföldön, nem is lehet megállapítani, kitől kapták meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a vírus köztünk van, és a második hullám az elsőnél is kiszámíthatatlanabb lesz.

Mi, kecskemétiek felelősségteljesen, együttműködve vészeltük át az első hullámot. Ennek is köszönhető, hogy városunkban igen kevés volt a fertőzött, a vírus nem követelt emberáldozatot. Kérem, a következő időszakban is tegyünk meg minden lehetséges óvintézkedést. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

-Tartsuk be a továbbra is érvényben lévő előírást, a tömegközlekedési eszközökön, zárt terekben, boltokban viseljünk maszkot!
– Tartsuk meg egymástól a 1.5-2 méteres szociális távolságot!
– Mossunk gyakran és alaposan kezet!
– Betegen egyáltalán ne menjünk közösségbe!”

Vajon városvezetőként ő is megtesz minden lehetséges óvintézkedést?

Nézzük!

  1. Szemereyné Pataki Klaudia  vezette Önkormányzat augusztus 16. és 23. között Hírös Napok fesztivált rendez. A városunk főterén tartandó fesztivál programjában számos koncert szerepel, esetenként nagy tömegeket vonzó sztárvendéggel, sőt a Bajnokok Ligája sok szurkolót érdeklő döntőjét is közvetíteni tervezik augusztus 23-án. Elmarad a tűzijáték, helyette lézershow lesz. Óvintézkedés gyanánt nagyszínpad nem lesz, és a vendéglátóhelyek nagyobb helyet kapnak.
  2.  Mint az közismert, idén országszerte elmaradnak a Szent István-napi állami rendezvények. Nem úgy városunkban. Kecskeméten az Önkormányzat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen rendez ünnepséget. Beszédek, kenyéráldás és táncműsor lesz.

Mindkét eseményért a szervező Önkormányzatot terheli a felelősség, vagyis a polgármestert.

Nem háríthatja át a felelősséget sem a lakosságra, sem az idecsődített vendégseregre.

Az is világos, hogy nem fogják az emberek betartani a Hírös Napok alatt a szociális távolságtartást, különösen nem a koncertek és a Bajnokok Ligája közvetítés alatt. Az 500 fős korlátot sem fogja tudni betartatni senki. Ráadásul biztos, hogy nagyon sokan fognak alkoholt fogyasztani a főtéren.

A járvány második hullámának a küszöbén vagyunk

A koronavírus okozta Covid-19 betegség lappangási ideje körülbelül két hét. A már megfertőződött emberek közül sokan tünetmentesek, maguk sem tudják, hogy betegek, így mások közé mennek és szándékolatlanul is fertőznek.

Különösen veszélyesek az ún. szuperfertőző illetők, akik ma még nem ismert okból sokkal könnyebben átadják a betegséget, mint mások. Nemrég egy soproni családi házibulin a 70 vendég közül 36 elkapta a koronavírust, mert részt vett egy ilyen szuperfertőző személy is. Elkapta a fellépő zenész is a betegséget, aki azután később megfertőzte egy családtagját. A szétszéledő vendégsereg az ország másik végébe is elvitte a kórt magával.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint elérkeztünk a járvány második hullámának a küszöbére. Ugyanazt mondja a professzor, mint amit Szemereyné Pataki Klaudia közleménye, biztosan nem véletlenül:

a vírus köztünk van, és a második hullám az elsőnél is kiszámíthatatlanabb lesz.

Kásler Miklós miniszter szerint csökken az emberek fegyelmezettsége.

A környező országokban sorra rekordszámú megbetegedést észlelnek.

Nem lehet egyszerre fesztivált rendezni és óvintézkedések betartására inteni az embereket!

A kecskeméti emberek egészségéért a járvánnyal összefüggésben egyértelműen a polgármester a felelős, aki tavasszal még a Városi Operatív Törzs vezetője volt és viszonylag jól végezte a dolgát. Most azonban szemmel láthatóan nem tesz meg mindent a veszély csökkentéséért, pedig a kockázatoknak maga is tudatában van az idézett Facebook-poszt szerint.

Összefoglalva a fentieket, véleményem szerint

a járványhelyzet miatt a polgármesternek le kell fújnia a Hírös Napok fesztivált és a Szent István-ünnepséget!

Rendezvények korlátozása – Mi lesz a Kurultaj-jal?