Tisztújítás lesz a megyei iparkamarában – így zajlik majd

0
maps.google.com

Miután többen jelezték nekünk, hogy nem igen találnak információkat a közelgő megyei iparkamarai tisztújító szavazásról, utánajártunk, mi is fog történni. A kamara honlapján valóban nem találtunk kiemelve erről információt. Azt például könnyebben megtaláltuk, hogy a kamara egyik kiemelt partnere a kamara elnökének, Gaál Józsefnek (Aki a város egyik alpolgármestere is. Itt olvashat néhány cikket róla.) a cége, a Szimikron Kft. Ezt a főoldalon azonnal megláttuk. Ahhoz már keresni és kattintani kellett, hogy a tisztújító szavazásról is találjunk valamit. De meglett.

Így zajlik a jelöltállítás és a küldöttek megválasztása

Egy külön oldalra feltöltött tájékoztató szerint szeptemberben lesznek azok a jelölö- és küldöttválasztó gyűlések, amelyeken javaslatot tehetnek a megjelentek azokra a küldöttekre, akik majd októberben megválasztják a tisztségviselőket. Illette ekkor lehet jelölni ezekre a tisztségekre is személyeket. Ezek a gyűlések a kamara székhelyén lesznek, időpontjaik a következők:

Kézműipari tagozat:    2020. szeptember 15. 15 óra

Kereskedelmi tagozat: 2020. szeptember 16. 15 óra

Ipari tagozat:              2020. szeptember 17. 15 óra

A névjegyzékben szereplő választásra jogosult kamarai tagok írásban is tehetnek jelölést. Ennek legalább 8 nappal hamarabb be kell érkeznie az adott tagozati gyűlés időpontjához képest. Tagozatonként 5 küldött választható alaplétszámként. Ezen felül még további 49 küldött választható a tagozati súlyoknak megfelelő eloszlásban. Az ipari tagozatban az alapküldöttek mellé még 29 fő küldött választható, a kereskedelmiben 17 fő, a kézműipariban 4 fő. Összesen tehát 64 küldött lehet (és választanak pótküldötteket is), akik megszavazzák majd a tisztségviselőket októberben. A jelölt- és küldöttajánló gyűlések a megjelentek létszámától függetlenül határozatképesek. Vagyis akár néhányan is eldönthetik, kik legyenek a küldöttek (a legtöbb szavazatok kapottak lesznek azok) és a tisztségekre jelöltek. Minden gazdálkodó szervezet minden helyre, tisztségre csak egy jelöltet javasolhat. A tisztségekre jelölteknek nyilatkozniuk kell, hogy elfogadják-e a jelölést. Ennek hiányában a jelölés érvénytelen. Ezekre a gyűlésekre regisztrálni a kezdést megelőző 30 percig lehet, utána már érvénytelen a részvétel.

Ekkor és így szavazhatják újra vagy válthatják le Gaál József elnököt és a többi tisztségviselőt

A tisztújító küldöttgyűlés az iparkamara székhelyén lesz 2020. október 8-án 9 órakor. Ha ezen nincs ott a megválasztott és szavazásra jogosult küldöttek több, mint fele, akkor határozatképtelennek minősítik a gyűlést. Ebben az esetben fél órával később újra összehívják a tisztújító küldöttgyűlést (tehát október 8-án 9.30-ra). Ekkor már bárhányan jelennek meg, határozatképes lesz az összejövetel, és amennyien itt megjelennek, azok döntenek péládul az elnökről, alelnökökről, elnökségről és egyéb tisztségviselőkről.