fbpx
15.4 C
Kecskemét
2021. június 12., szombat
KecsUPZöld lámpaValamit épít Mészáros Lőrinc Kecskemétre, a tájékoztatás Budapesten lesz

FRISS HÍREK

Valamit épít Mészáros Lőrinc Kecskemétre, a tájékoztatás Budapesten lesz

Lakossági tájékoztatót tart a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. augusztus 12-én, szerdán Budapesten a Kecskeméten épülő új projektjével kapcsolatban. A projekt célja az EIRENE rádiós rendszer, azaz a GSM-R rendszer 2. ütemének kiépítése.

Háttér

A GSM-R (angolul Global System for Mobile Communications – Railway) egy vasúti rádiókommunikációs rendszer, mely a vasúti járművek és a vasúti biztosító berendezések közötti intelligens adatkommunikációt biztosítja.

A megfogalmazott állami célhoz, azaz a gyorsabb vasúti közlekedéshez, a vonatok sebességének növeléséhez ugyanis egyszerre három feltételnek kell teljesülnie:

  • gyorsabb járművek,
  • megfelelő állapotú pálya,
  • korszerű biztosítóberendezések.

A régi analóg biztosítórendszerek lecserélésével a Magyarországon áthaladó két nagy nemzetközi vasúti folyosón – a Hamburg-Bécs-Budapest-Athén, és a Lyon-Trieszt-Ljubljana-Budapest – haladó vonatok útját nem fogja tovább akadályozni a kommunikációs rendszerek különbözősége.

Jó üzlet Mészáros Lőrincnek

Jelenleg az Európai Unió finanszírozta állami vasúti műszaki-informatikai beruházások jelentik az egyik legnagyobb üzletet Magyarországon. Nem csoda, ha egy egyszerű gázszerelő, manapság az ország leggazdagabb embereként egyik napról a másikra tengődő Mészáros Lőrinc is fantáziát látott benne.

A szakaszokra bontott beruházás második, 2255 kilométeres szakaszának kivitelezési tenderén így az R-Kord és az iCell párosa nyert 58,86 milliárd forintos ajánlatával.

Érdekesség, hogy a munka értékét még eredetileg ennél harmadával kevesebbre, 39,15 milliárdra becsülte a kiíró NIF Zrt.

Az R-Kord Kft. 2013 óta Mészáros Lőrinc kizárólagos tulajdonában áll, a cég vasúti biztosító- és távközlő berendezések, felsővezetékek építésével, karbantartásával, tervezésével, engedélyeztetésével foglalkozik.

Kecskeméti lakossági tájékoztató Budapesten

A projekt nem a legjobb ütemben halad, az első fázisnak 2015-re készen kellett volna lennie, de akkor csak az irányítóközpontot adták át.

Az EU-s finanszírozás miatt az idő szorításába került beruházó NIF Zrt. a kecskeméti beruházás lakossági tájékoztatását Budapestre szervezte meg, az Önkormányzatnak pedig egy meghívót küldött kihirdetés céljából.

A lakossági tájékoztató a meghívó szerint:

Helyszín: GSM-RI Projekt iroda
Cím: 1143 Budapest, Gizella út 51-57. I. emelet 106-os tárgyaló
Időpont: 2020. augusztus 12., szerda 18:00

Miről szól ez az egész?

„A lakossági tájékoztatón lehetőség nyílik a beruházáshoz kapcsolódó kérdések megvitatására” – írják.

De milyen kérdések ezek, azaz mik és hol fognak épülni?

Sajnos ezt nem tudjuk. Lehetséges, hogy új rádióantennákat, bázisállomásokat helyeznek el valahová a városban. De az is lehet, hogy valami mást építenek.

A mobiltelefonos adótornyok elhelyezésével nemrég Kiskunfélegyházán akadtak gondok,  és könnyen lehet, hogy Kecskeméten sem fog mindenki örülni.

Aláírást gyűjtenek a 30 méteres adótorony ellen Félegyházán

 

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....