27 év után újraindul Magyarországon a Szabad Európa

0
A Szabad Európa logója (Kép: Media1.hu)
Hirdetés

Donald Trump elnöksége alatt, a republikánus azaz jobboldali, konzervatív többségű kongresszus döntése alapján újraindul Magyarországon a Szabad Európa (SZER) – írta meg a Media1.

Magyarországról 1993-ban vonult ki az amerikai rádió, 2020. szeptember 8-tól pedig a szabadeuropa.hu multimédiás internetes híroldallal térnek vissza.

Az oldalon egyaránt lesznek szöveges és videós tartalmak, infografikák és hangzó anyagok, podcastek.

Csák Gyula, a Szabad Európa Magyarország igazgatója elmondta: a Szabad Európa azért nem rádióként tér vissza Magyarországra, mint ahogyan az 1950-es évektől 1993-ig, hanem multimédiás oldalként, mivel a multimédia révén sokkal többet tudnak adni a látogatóknak, mintha csak egyszerűen rádióként működnének, és ez a forma a 21. századi követelményeknek jobban megfelel.

Hirdetés

A portál amerikai adófizetők pénzéből működik, annak magyarországi elindulásáról az amerikai kongresszus döntött. Szigorú törvények és előírások vonatkoznak rájuk, és ezt Csák szavai szerint számon is kérik rajtuk. Mivel a Szabad Európa közszolgálati médiumnak minősül, ezért elvárás velük szemben az objektivitás, a pártatlanságra törekvés, a középen állás és a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás.

Tavaly a New York Times szerint David Cronstein budapesti amerikai nagykövet megpróbált nyomást gyakorolni, hogy a SZER ne csak a magyar kormány kritikájára összpontosítson, és hogy az oknyomozást is hanyagolja.

Visszatérhet Magyarországra a Szabad Európa Rádió