fbpx

FRISS HÍREK

A Fidesz szavazói jelölik ki a járványügyi intézkedéseket?

- Advertisement -

Ismrőseink körében és a szerkesztőségben is beszélgettünk arról, hogy ha bár nagyobbak a napi számok, és a tavaszinál -úgy tűnik- gyorsabban terjed a koronavírus, mégsincs igazából szigor. Maszk, kézmosás és távolság. Illetve egy nem túl szoros satu a határoknál, amin még lazítottak is közben.

Miért? Tettük fel a kérdést.

Arra jutottunk, hogy biztosan méri a kormány, hogy a lakosság mit gondol erről. Akár konkrétan kutatja, akár olvassa a kommenteket, de valahogy szondázhat. És mivel saját olvasóinknál is azt látjuk, hogy egyre többen kamunak, valamilyen összeesküvésnek gondolják az emberek a koronavírust, morognak az ilyen hírekért, hisztéria keltésnek tudják be, szándékos félelemkeltésnek, ezért a kormány most nem akar szigort. Mert ez a kormány pont azt teszi, amit a nép szeretne. Szín tiszta populizmus. Zártuk a beszélgetéseket szinte minden alkalommal ezzel a summázással.

És egyikünknek se jutott eszébe a nemzeti konzultációnak csúfolt kormányzati levelezgetés. Pedig a válasz ebben van. Ami azért nem áll olyan távol attól, amire mi jutottunk: nézik a közhangulatot, és ennek megfelelően hozzák a döntést. A választ végül is a miniszterelnök adta meg minapi „interjújában”. A kormányzati koronavírus oldalra feltöltött cikk szerint (amely az M1-es „interjút” szemlézi) a miniszterelnök ezt mondta:

„a nemzeti konzultáció alapján „pontosan tudjuk, hogy mit várnak az emberek és ez nyugalmat ad”. Az emberek elmondták a kérdőívekben: nem akarják, hogy leálljon az ország, azt akarják, hogy működjön. Orbán Viktor szerint a kormánynak az a dolga, hogy olyan védekezést rakjon össze, amely megvédi az emberi életet és közben működőképes állapotban tartja Magyarországot. Ez lehetséges, van ilyen haditerv, eszerint hozzuk a döntéseinket – hangsúlyozta, hozzátéve: most a rugalmasság, a cselekvőképesség, az azonnali reagálás képessége a legfontosabb.
Kiemelte: nem akarnak kijárási tilalmat, kijárási korlátozást, nem akarnak visszalépni a digitális oktatáshoz. A kormány azt akarja, hogy minden a maga rendjében működjön, munkahelyek, iskolák, sőt még a sport, a kultúra, a művészet is. Működjön a turizmus, a vendéglátás is.”

Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy a nemzeti inzultációt konzultációt leginkább a Fidesz szavazói vették komolyan, és ők küldték vissza, akkor úgy tűnik, hogy az az 1,8 millió ember (legalábbis ezt mondja a kormány), aki visszaküldte válaszaival a levelet, kijelölte az irányt. Esetleg egy robot, amely lelkesen töltögette az íveket.

Hasonló cikkünk:  400 ezer üres és érvénytelen nemzeti konzultációs ív gyűlt össze, országjáráson mutatják be őket

Ezzel azonban hol vagyunk már attól, hogy pl. az újságírók ne akarjanak okosabbak lenni a szakembereknél?

Történt ugyanis, hogy hónapokkal ezelőtt arról érdeklődött egy újságíró, hogy miként zajlott a belügyminiszter tesztelése, mert mintha nem úgy, mint egy „egyszerű” lakos esetében. Erre felelte Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár, hogy az újságírók ne akarjanak okosabbak lenni a szakembereknél.

De a laikus lakosság lehet okosabb a szakembereknél?

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora például szigorítana. Visszahozná a vásárlási idősávokat, kötelezővé tenné a maszkot minden zárt helyen, és betiltaná az éjszakai bulikat. Mert szerinte a vírus nem lett szelídebb, és csak idő kérdése, mikor éri el újból a veszélyeztetett idősebb korosztályt.

A kormány azonban saját szavazóinak véleményét veszi figyelembe, ha Orbán igazat mondott. Azoknak a véleményét, akiktől ha azt kérdeznék, legyen-e ingyen sör vagy 3,60-as kenyér, nyilván azt is támogatnák (ebben az esetben talán még sok-sok ellenzéki is visszaküldené a leveleket és bólintana a felvetésekre).

Nem először történik meg, hogy a kormány az intézkedéseit a nemzeti konzultációnak nevezett levelezéssel támasztja alá. A koronavírussal kapcsolatosat a kormány állítása szerint 1,8 millióan küldtek vissza.

Most is háborús a retorika

A háborús retorika most is része volt a miniszterelnöki kinyilatkoztatásnak. Hiszen van haditervünk mostanra. Csatát már nyertünk, de háborút még nem. Hallottuk ezt is nem olyan régen. Ha pedig háborúzunk, akkor persze kell haditerv. Meg ebben az esetben meg kell védeni valamit. Újabban már mindent. És ez az az időszak, amikor az Átlátszó szerint fideszes pártpénzekből működő Alapjogokért Központ logójával olyan plakát jelenik meg egész oldalas újsághirdetésekben, amelyeken szuronyos katonák törnek ki, a szöveg pedig igazságot, erőt és felemelkedést hirdet. Valamint, hogy együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét. Ja, és hogy készüljünk. De mire?

/vélemény/

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...