A kaliforniai erdőtüzek füstje a Kárpát-medence fölé sodródott

0
A keszthelyi webkamera képe napkelte előtt és a siófoki LIDAR mérés (Forrás: Eumetnet)
Hirdetés

Hazánk fölé is megérkezett az USA nyugati partvidékén pusztító erdőtüzek füstje. A füstsávok jól kivehetőek voltak a szombat esti és a vasárnap reggeli műholdfelvételeken, de a felszínről is látható volt a füst jelenléte a felettünk lévő légkörben, írja az idokep.hu.

Napkelte előtt kelet felé tekintve sárgás, a horiztonthoz közelebb barnás, vöröses sávokat lehetett megfigyelni. Fontos megjegyezni azonban, hogy a horizont feletti barnás, szürkés réteg, a légkör alsó 3 kilométer vastag rétegében felhalmozódó aeroszol részecskéknek köszönhetően jelenik meg. Az erdőtüzek füstje nagyobb magasságban, (a LIDAR mérések szerint) 6500 méter fölött utazik az erős magassági szelek szárnyán.

 

Hirdetés

Kecskeméten mindezzel párhuzamosan a szállópor mértéke kedvezőtlen 

Légszennyezettség Kecskeméten / Forrás: http://www.legszennyezes.hu/kecskemet/

Noha egyes részecskék természetes forrásokból származnak, például porból, tengeri sóból vagy erdőtüzekből, a városi szálló por (PM2.5) lészennyezés legnagyobb részét az ember okozza. A szálló por döntő többsége a dízel motorú járművekből, szén, lignit és faanyag tüzeléséből, illetve hulladékégetésből származik.

Lángokban áll az USA nyugati része

Kaliforniában eddig több mint 2,2 millió hektár égett le idén, és a helyi hatóságok is arra figyelmeztetnek, hogy kontrollálatlanul terjedhet a tűz, amíg nem változik az időjárás – számol be a CNN a helyzetről. A Kaliforniával északon szomszédos Oregon államban található Medfordra pedig evakuálási parancsot adtak ki, ami 82 ezer embert érint.

Az extrém erdőtüzek összefüggésben állnak a klímaváltozással

Az 1970-es évek óta a helyi erdőtüzek kiterjedésükben nyolcszorosukra nőttek, és ötszázszorosára emelkedett a tűz által évente pusztított területek mérete Kaliforniában -mondta a CNN meteorológusa.

 

 

500 Ft1000 Ft3000 Ft