A kaliforniai erdőtüzek füstje a Kárpát-medence fölé sodródott

0
A keszthelyi webkamera képe napkelte előtt és a siófoki LIDAR mérés (Forrás: Eumetnet)

Hazánk fölé is megérkezett az USA nyugati partvidékén pusztító erdőtüzek füstje. A füstsávok jól kivehetőek voltak a szombat esti és a vasárnap reggeli műholdfelvételeken, de a felszínről is látható volt a füst jelenléte a felettünk lévő légkörben, írja az idokep.hu.

Napkelte előtt kelet felé tekintve sárgás, a horiztonthoz közelebb barnás, vöröses sávokat lehetett megfigyelni. Fontos megjegyezni azonban, hogy a horizont feletti barnás, szürkés réteg, a légkör alsó 3 kilométer vastag rétegében felhalmozódó aeroszol részecskéknek köszönhetően jelenik meg. Az erdőtüzek füstje nagyobb magasságban, (a LIDAR mérések szerint) 6500 méter fölött utazik az erős magassági szelek szárnyán.

 

Kecskeméten mindezzel párhuzamosan a szállópor mértéke kedvezőtlen 

Légszennyezettség Kecskeméten / Forrás: http://www.legszennyezes.hu/kecskemet/

Noha egyes részecskék természetes forrásokból származnak, például porból, tengeri sóból vagy erdőtüzekből, a városi szálló por (PM2.5) lészennyezés legnagyobb részét az ember okozza. A szálló por döntő többsége a dízel motorú járművekből, szén, lignit és faanyag tüzeléséből, illetve hulladékégetésből származik.

Lángokban áll az USA nyugati része

Kaliforniában eddig több mint 2,2 millió hektár égett le idén, és a helyi hatóságok is arra figyelmeztetnek, hogy kontrollálatlanul terjedhet a tűz, amíg nem változik az időjárás – számol be a CNN a helyzetről. A Kaliforniával északon szomszédos Oregon államban található Medfordra pedig evakuálási parancsot adtak ki, ami 82 ezer embert érint.

Az extrém erdőtüzek összefüggésben állnak a klímaváltozással

Az 1970-es évek óta a helyi erdőtüzek kiterjedésükben nyolcszorosukra nőttek, és ötszázszorosára emelkedett a tűz által évente pusztított területek mérete Kaliforniában -mondta a CNN meteorológusa.