fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Elbocsátották posztjáról a kecskeméti Róna Tamást, a MAZSIHISZ Rabbitestületének elnökét

- Advertisement -

Hetek óta nyilvánosan zajlik az a konfliktus a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) prominensei közt, aminek az eredménye végül az lett, hogy a kecskeméti főrabbit, Róna Tamást, a Mazsihisz Rabbitestületének elnökét azonnali hatállyal elbocsátották munkaviszonyából 23 évnyi szolgálat után.

Mi állhat a háttérben?

Nehéz megmondani pontosan abból, ami a nyilvánosságban megjelent, mert láthatóan régebbre visszanyúló ügyek is napvilágot láttak. Összeszedtük, hogy ki mit mondott és ezek hogyan jelentek meg a nyilvánosságban.

„Az egész azzal kezdődött, hogy egy névtelen Facebook-csoport nyilvánosságra hozott egy belső levelezést, amelyben Heisler András Mazsihisz-elnök többek közt azt sérelmezi Róna Tamás rabbitestületi elnöknél, hogy a kecskeméti Nagyimaterem nemrégiben kormányzati támogatásból újult meg. E tényt egy új emléktábla büszkén hirdeti is, Orbán Viktor miniszterelnök gravírozott nevével. Heisler szerint mindez a Mazsihisz megkerülésével történt, amit ő „mutyizásként” emleget. Róna Tamás immáron hivatalos válaszában arra hívja fel Heisler figyelmét publikusan, hogy a vidéki zsidóság vezetőivel Mazsihisz elnökként az ő feladata (lett) volna kapcsolatot tartani” – foglalta össze röviden a történteket az index.hu.

Róna Tamás augusztus 10-én, saját közösségi oldalán hét oldalas nyílt levelet tett közzé, amit Heisler András, a MAZSIHISZ elnökének címzett. A levélben többek között az olvasható, hogy Heisler András nem kíván egy éve együtt dolgozni Róna Tamással.

Hasonló cikkünk:  25 pontban foglalta össze az orvosi kamara, mi a gond az új ügyeletei rendszerrel

„A MAZSIHISZ vezetésének bizalma először 2019-ben ingott meg dr. Róna Tamás iránt, amikor az ügyében összehívott, öttagú Bét Din (rabbikból álló zsidó vallási bíróság) elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette rabbihoz méltatlan vallási szabályszegések miatt. További bizalomvesztéshez vezetett az is, hogy a közelmúltban az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) egy belső vizsgálat megállapította, hogy dr. Róna Tamás diplomamunkája szinte teljes egészében jelöletlen idézetekből áll, azaz a plágium megkérdőjelezhetetlen.” – közölte hivatalos oldalán a MAZSIHISZ.

„Róna Tamást, a Mazsihisz Rabbitestületének elnökét szerdán azonnali hatállyal elbocsátották munkaviszonyából 23 évnyi szolgálat után. Ennek nem hivatalos oka, hogy Róna éveken keresztül szóvá tette, hogy a Mazsihisz világi nem szolgálja megfelelően a hazai neológ zsidóság érdekeit, majd amikor kritikája süket fülekre talált, a nyilvánossághoz fordult. A jelek szerint azonban a Mazsihisz talált egy hivatalos indokot is: az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen húsz év után éppen most megvizsgálták Róna Tamás rabbinikus dolgozatát, amelyben plágiumot találtak – állításuk szerint. Róna tagadja a vádakat és ígéri, bebizonyítja igazát.” – ezt pedig a Magyar Nemzet írja, ahol egy interjú is olvasható a rabbival.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...