Emelkedik a COVID-19 örökítőanyag mennyisége a kecskeméti szennyvízben

0
forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb tájékoztatása szerint hosszú hetek óta most először emelkedő tendenciát mutat a COVID-19 örökítőanyagának mennyisége a kecskeméti szennyvízben. A 27. hétig visszamenőleg vannak adatok Kecskemétről, addig mindig stagnált az örökítőanyag mennyisége, amely amúgy mérsékelt mennyiségben van jelen a szennyvízben. Ez utóbbi mára sem változott.

Az NNK tájékoztatása szerint a

“szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Fontos hangsúlyozni, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, tehát az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.”

Vagyis e szerint az várható, hogy néhány nap múlva, esetleg egy bő hét múlva nőhet városunkban a tünetes megbetegedések száma.

A térkép szerint Kecskemét mellett Budapesten, Nyíregyházán és Debrecenben mutattak ki most emelkedő tendenciát.

De mi köze a szennyvíznek ehhez?

Többen talán félreértik, és azt gondolják, hogy a szennyvíz okozza végül is majd a több megbetegedést, azzal, hogy érintkezünk vele. De ez nem így van. Arról van szó, hogy például a kecskeméti betegek az itteni szennyvízhálózatba ürítenek. És minél többen vannak, annál inkább ki lehet mutatni a Covid-19 örökítőanyagát. Vagyis ha növekszik a koncentráció, akkor többen ürítenek, tehát a több a beteg. A vírus terjedésének sebessége szerint ebből arra lehet következtetni, hogy 4-10 nap múlva több lehet a beteg. Nem a szennyvíz miatt. Hanem azért, mert több fertőző beteg több emberrel találkozhat, így többeket fertőzhet meg.