fbpx
-3.5 C
Kecskemét
2023. november 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Kaszap utca: a református egyház megkapja az ingatlant, amelyért a kecskeméti egyházközség kárpótlást kapott

- Advertisement -

A kecskeméti egyetemi átszervezés a református egyház szemszögéből nem csupán abban nyilvánult meg, hogy a pedagógusképző kar kivált a Neumann János Egyetemből és a Károli Gáspár Református Egyetembe tagozódott. Hanem abban is, hogy a Magyarországi Református Egyház a Kaszap utcai óvónőképző épületét is megkapja tulajdonba az államtól. Ez lesz a Károli egyetem egyik képzőhelye. Csupán képzőhely, hiszen a pedagógusképző kar vezetése Nagykőrösre került, amiért nem olyan régen tiltakozott is a kecskeméti ellenzék.

A kecskeméti reformátusoké volt az épület, az országos egyház kapja meg ingyen

Ez az épület egyébként korábban, az államosítás előtt a kecskeméti egyházközség tulajdonában volt – tudtuk meg Kuti Józseftől, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkészétől. Aki azt is leírta levelében, hogy a kecskeméti egyházközség egy 1997-es törvény értelmében járadék formájában kárpótlást kapott az épület után.

Most viszont az egyetemi átszervezésről szóló jogszabály egyértelműen leírja, hogy a Magyar Református Egyház kapja meg ingyen az épületet tulajdonba, több más kecskeméti ingatlannal együtt – erre már a Károli Gáspár Református Egyetem adatvédelmi tisztviselője hívta fel a figyelmünket. Kivettük ezt a részt a 2020. évi XXXVI. törvényből.

net.jogtar.hu

Kuti József még azt is leírta, hogy a Magyarországi Református Egyház és a Kecskeméti Református Egyházközség két önálló jogi személyiség. Vagyis nem az kapja meg az épületet, aki előtte kárpótlást kapott az épületért. Tehát nem a kecskeméti egyházközségé lesz az épület. Kuti József levele teljes egészében:

Hasonló cikkünk:  Felújítják az iparkamara épületét Kecskeméten, bruttó 440 millió forintba kerül

„Tisztelt Gunity Gábor!

Ismételten köszönöm érdeklődő levelét.

Feltett kérdéseire az alábbi válaszokat tudom adni:

A református egyház szervezeti felépítésében mind az országos egyház (Magyarországi Református Egyház), mind pedig az egyes anyaegyházközségek (pl.: Kecskeméti Református Egyházközség) önálló jogi személyek.

A Kaszap utcai ingatlannak az államosításig nem a Magyarországi Református Egyház, hanem a Kecskeméti Református Egyházközség volt a tulajdonosa. A rendszerváltás után – az 1997. évi CXXIV. törvény alapján – nem a Magyarországi Református Egyház, hanem a Kecskeméti Református Egyházközség kapott járadék formájában kárpótlást.

A felsőoktatás jelenlegi átszervezése során a volt tulajdonos, a Kecskeméti Református Egyházközség nem kapja vissza az államosításkor elvesztett tulajdonát.

Tisztelettel kérem, hogy felhasználás esetén szó és betű szerint idézze válaszomat.

Tisztelettel:

Kuti József

elnöklelkész”

Egyébként még azért szerepel például a Kaszap utcai ingatlan tulajdoni lapján, hogy az állam a tulajdonosa, mert „Az ingatlan-nyilvántartásban azért nem szerepel még a tulajdonjog bejegyzése, mert a tulajdonosváltozás bejegyzéséhez szükséges, más jogszabályok által előírt okiratok előkészítése még folyamatban van.” – írta a Kecsupnak a Károli egyetem.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sokaknak nem tetszik a kecskeméti színház előtti „új” járda

Nem végeztünk reprezentatív közvéleménykutatást. Az egyik nagy, kecskeméti Facebook csoport posztja alatt néztük át a kommenteket, ebből vontuk le...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...