Kövesse a KECSUP-on a kecskeméti közgyűlést

0
Hirdetés

A Bocskai utcai Gyakorló Óvoda 

ingyenesen átadásra került a Károli Gáspár Református Egyetem részére.

A Juhar utcai és a Piszekút téri parkolás fizetőssé vált

Az előterjesztésben az az indok állt, hogy a Széchenyivárosban a lakosság kérte, mert a napközben ott hagyott járművek zavarják és akadályozzák az ott élők könnyebb mozgását.

Nem lesz egyelőre forrása a tanácsadó testületeknek

Tóth Szilárd (Szövetség) / Fotó: kecsUP

A Szövetség frakció képviselői, Tóth Szilárd, Dobos József és Vancsura István javaslatát nem támogatta a közgyűlés Fideszes többsége. A polgármester azzal indokolta az elutasítást, hogy amíg egészében nem látható az adóbevétel alakulása, és nincs rá fedezet, ezt nem tudja felvállalni.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester (Fidesz-KDNP) / Fotó: kecsUP

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester válaszol a képviselői felvetésekre. Elmondta, hogy addig nem tudják biztosítani a tanácsadó testületeknek szánt forrást a költségvetésben, amíg nem látni teljes egészében a befolyt adók összegét. Jelenleg 2 milliárd forint még nem teljesült a tervezetthez képest.

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy imázsfilm volt-e az imázsfilm elmondja, hogy ez nem imázsfilm, hanem turisztikai videó. A városban egy álhír terjedt el erről. Egy last minute videó, ami abból a célból készült augusztusban, hogy legyen alternatívája a kirándulóknak, hogy miért jöjjenek Kecskemétre. A videó szabadon elérhető az interneten, ami nem városi költségvetési forrásból készült. A videót turisztikai vállalkozások rakták össze, ahová bevonták a szállodákat és kikérték az önkormányzat véleményét.

Bodrozsán Alexandra (Szövetség) a sokat vitatott kecskeméti imázsfilmre kérdez rá, hogy mennyibe került, kik készítették?

Bodrozsán Alexandra (Szövetség) / Fotó: kecsUP

Dobos József (Szövetség) azt javasolta, hogy legyen városüzemeltetési fejlesztési stratégiája a városnak. Látni kellene, hogy hol és mit fejlesztenek. Egyetért Vancsura Istvánnal, hogy nagy szükség lenne forrásra a tanácsadó testület rendes működése érdekében. Ezek kicsi források, de a mindennapokban fontosok, mert ebből lehet kicserélni padot, világítást, járdát.

Dobos József (Szövetség) / Fotó: kecsUP

Vancsura István (Szövetség) azt kérdezi, hogy miért maradt ki a költségvetésből a tanácsadó testületeknek szánt forrás a költségvetésből?

Falu György (Fidesz-KDNP) alpolgármester ismerteti és dicséri a Városüzemeltetési Kft. eddig elvégzett munkáját.

A városi költségvetés módosításával folytatódik az ülés

Szeberényi Gyula Tamás frakcióvezető a Fidesz-KDNP nevében az illegális szemétlerakás problémáiról beszél 

Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz-KDNP) / Fotó: kecsUP

Komoly problémává vált az illegális szemét Kecskeméten, de illegális szemét problémája városrészenként eltérő. Ott van rend, ahol a lakók egy emberként lépnek fel a tiszta környezetért. A forrást meg kell találni a probléma orvoslására. Megszűnt a városban a közterületi lomtalanítás és még mindig sokan nem tudják, hogy igényelhet a lakosság konténert ingatlanonként és abban elviszik a szemetet évente két alkalommal.  A DTKH honlapján megtalálható az a telefonszám (0653/500-152), amelyen igényelhető ez a szolgáltatás.

Király József frakcióvezető-helyettes beszél a Szövetség a Hírös Városért frakció nevében a koronavírus-járványról

Király József (Szövetség) / Fotó: kecsUP

Életünk részévé vált a COVID-19 vírus. Szükség van arra, hogy a háziorvosok megfelelően diagnosztizálják azokat, akik netán szénanáthával vagy megfázásos tünetekkel fordulnak hozzájuk. Az nem megengedhető, amit a napokban több helyről is jeleztek, hogy a gyermeküket két köhintés után az intézmény hazaküldte azzal, hogy forduljanak gyermekorvoshoz, aki pedig telefonon azt közölte, hogy tíz nap után tudja fogadni őket vizsgálatra. Úgy látszik, ezen a téren semmi nem változott tavasz óta. Fontos lenne az ingyenes tesztelés. A kormány ebben magukra hagyta az embereket. A Szövetség kész ismét segíteni a védekezési munkákban, mint azt tették tavasszal is többek között a Jószomszéd Mozgalmon keresztül.

Napirend előtti vezérszónoki felszólalások következnek

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta

  • Rigóné Kiss Évának, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi regionális ügyvezetőjének, valamint
  • Gubicz László gépészmérnök, az egykori Szerszámgépipari Művek Kecskeméti Gyára Termelési Osztályának, valamint a Hűtőgépgyár Hűtő- és Klímatechnikai Gyáregységének nyugalmazott vezetője részére.

A Magyar Arany Érdemkereszt katonai tagozata kitüntetést adományozta

  • Csikós Zoltán Péter címzetes tűzoltó zászlós, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kecskeméti Hivatásos Tűzoltóparancsnokságának.
Csikós Zoltán Péter címzetes tűzoltó zászlós / Fotó: kecsUP

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta

  • Tóth Ferenc László, a Prompt Kft. ügyvezetője, a kecskeméti Hírös Lovarda alapítója, az Építéstudományi Egyesület Pest megyei szervezetének volt titkára részére.

Magyarország érdemes művésze díjban részesült

  • Cseke Péter Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színművész, rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója.

A magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült:

  • Erdei Péter Liszt Ferenc- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, érdemes művész, a Kodály Intézet alapító igazgatója.

Nemzeti ünnepünk alkalmából az emberi erőforrások minisztere Jászai Mari-díjat adományozott

  • Sára Bernadette, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésznője részére sokoldalú alakításai, kiemelkedő, töretlen színészi életpályája elismeréseként.
Sára Bernadette, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésznője / Fotó: kecsUP

A Víz Világnapja alkalmából odaítélt Kvassay Jenő Emlékérmet vehetett át Tóth Gergely, a BÁCSVÍZ Zrt. vízszolgáltatási ágazatának tavaly nyugdíjba vonult üzemeltetési vezetője.

A kecskeméti kitüntetetteket köszöntették

Mivel 2019 őszén úgy módosították a közgyűlés működési szabályzatát, hogy a korábban politikai vitákra is lehetőséget nyújtó napirend előtti képviselői felszólalásokat leszűkítették a frakcióvezetők vezérszónoki felszólalásaira, így izgalommal várjuk, hogy a mai ülésen hozzá fog-e szólni az ellenzék és a kormányoldal. Az a képviselő, aki a napirendeken kívül szeretné elmondani a várossal kapcsolatos észrevételeit, az napirend után teheti azt meg.

Mitől fog megemelkedni a kecskeméti képviselők pulzusa? Kecskemét közgyűlése szeptember 17-én, 9 órakor veszi kezdetét.