Lezárják az ország összes szociális intézményét

0
Koronavírus (Forrás: https://phil.cdc.gov/Details.aspx?pid=23311)

Szeptember 7-én, hétfőn látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el Müller Cecília országos tiszti főorvos az ország összes szociális intézményében – írta meg a Hvg.

A látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével – különösen indokolt esetben – lehet elhagyni. A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények elhagyhatók, de csak szervezett szabadidős céllal.

Nem számít az intézmény elhagyásának, ha valaki csak a kertbe megy ki.

Új ellátottakat csak akkor lehet felvenni, ha rendelkeznek két negatív koronavírusteszttel.

Az intézményelhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására. A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalanokat mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani.

A szeptember elsejével bevezetett határzár után ez a kormány második intézkedése a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésül.

Mi lesz itt?

Idő kérdése, hogy a veszélyeztetett korosztály mikor fertőződik meg – írta dr. Kanizsai Péter, a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője a Facebookon.

Floridában ehhez 5 hét kellett a járvány kirobbanását követően.

Az orvos arra figyelmeztetett, hogy az általa vezetett osztály terheltsége meredeken emelkedni fog, ami a várakozási idő növekedésével jár.

Az orvos a betegektől előre is türelmet kért, és jelezte, hogy nehéz időszak következik, ezért mindenkit arra kért, hogy viseljenek maszkot, gyakran mossanak kezet, és kerüljék a direkt kontaktust.