Nem hosszabbítják meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét

0
A Klubrádió hirdetése Budapesten (Media1/ Ladányi András)
A Klubrádió hirdetése Budapesten (Media1/ Ladányi András)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizárólag Fidesz-közeli tagokból álló Médiatanácsa a csak Budapesten sugárzó Klubrádió 2021. február 14-én lejáró jogosultságát nem hosszabbítja meg, a rádió kérelme a hosszabbításnak nem tesz eleget, hanem pályázatot ír ki a budapesti FM 92,9 MHz-es közösségi rádiós frekvenciára – írta meg a Media1.

Az NMHH szerint a Klubrádió most lejáró médiaszolgáltatási jogosultsága alatt több alkalommal is megsértette a médiatörvényt, ezért szankcionálta a rádiót.

A Media1 portálnak elárulták, mik voltak ezek a jogsértések.

A közösségi médiaszolgáltató 2016. szeptember 26. és december 31. között – a hatóság határozatának szóhasználata szerint – csekély súlyú mulasztást elkövetve megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve hasonló előfordult 2017-ben is.

Az adatszolgáltatás azt jelenti, hogy a hatóság a rádiókat különféle adatközlésre kötelezi arról, hogy mikor milyen zenéket játszottak, hogy megállapíthassák, hogy az adott rádió kellő arányban játszott-e magyar zenét, illetve mikor milyen típusú műsort sugároztak.

Újabb NER-rel kritikus médium tűnhet el

A Klubrádió szerint a Médiatanács döntése „súlyos merénylet a sajtószabadság, a média sokszínűsége ellen, élő cáfolata a létező demokráciáról szóló kormánynyilatkozatoknak”, egyúttal a civil társadalom elleni támadás is.

Hasonló cikkünk  Ideiglenesen a Spirit FM foglalja el a Klubrádió frekvenciáját

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester így értékelte a Facebookon a történteket:

„Mégsem lep meg, hogy nem ez történt. Hogy a korábbiakhoz hasonlóan, egy megalázó túráztatás következik, vagy a budapesti szabad nyilvánosság egyik utolsó bástyáját akarják ledönteni, az még nem világos, de egy biztos: a lépés újabb jele annak, hogy a rendszer mindent megtesz a szabad hangok elfojtásáért, és a szabad médiában dolgozók ellehetetlenítéséért.”

Nem ez az első eset, hogy a Klubrádió nehéz helyzetbe kerül. Korábban is megpróbálta már ellehetetleníteni a Médiatanács a működésüket, és sorra elvették tőlük a vidéki frekvenciáikat is. Néhány napja veszítették el a digitális terjesztésének a lehetőségét.

A Klubrádiót a NER máshogy is megpróbálta körbefonni. A kormánnyal jó kapcsolatot ápoló, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget vezető Köves Slomó révén a rádióban 2018-ig kisebbségi tulajdonos volt a Brit Média Kft. médiacég, amely mögött rejtőzködő amerikai ortodox zsidó szervezetek állhatnak, a rádiónak helyet adó budapesti Bokor utca 3. alatti épületet pedig 2017-ben megvette egy Köves Slomóhoz köthető cég. A Klubrádió főszerkesztő-helyettesét, Rózsa Pétert a 168 Óra hetilap főszerkesztői székébe csábította át 2019 szeptemberében a laptulajdonos Brit Média, majd onnét egy év múlva kirúgták.

A Fidesz hangja érkezik-e a Karc FM rádióval Kecskemétre?