fbpx
12.6 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

A családi pótlék összege 12 éve nem változik. A családtámogatással foglalkozó civilek ezt nem hagyják

- Advertisement -

A családi pótlék összege 12 éve nem emelkedett, miközben egyre szélesedik a dolgozói szegénységbe tartozó családok köre. Ők azok, akik a munkaerőpiaci helyzetükhöz mérten aktívak, mégsem elég a havi jövedelmük a méltó megélhetéshez, mondja a szociális munkásokból és szociális szakemberekből álló Esély Labor Egyesület Méltó Megélhetés Munkacsoportja, akik újabb nyílt levelet küldtek Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak.

Nem teljes egészében csak közmunkások a dolgozó szegények Magyarországon: az összes dolgozó szegény létszáma nagyjából 800 ezer volt 2018-ban, a g7.hu számítása szerint.

Társadalmi és gazdasági krízis legjobb kezelési módszere a minden gyermekes családot elérő családi pótlék megduplázása lenne az Esély Labor Egyesület Méltó Megélhetés Egyesület szerint

A családi pótlék összege 12 éve nem emelkedett, pedig jócskán voltak társadalmi krízisek, infláció és gazdasági megtorpanások is az elmúlt években. Míg egy kiló kenyér ára 12 év alatt nagyjából a duplájára nőt, addig a havi 15 ezer forint körüli összeg ezzel szemben nem változott.

Pedig számos társadalmi megmozdulás követelte, társadalmi viták lyukadtak ki az emelése mellett, ráadásul a kormány részéről is voltak olyan elszólások, amelyek azt sugallták, hogy szándékukban áll a támogatás összegének a megtöbbszörözése.

Jelenleg 12.200 forint a legalacsonyabb, 25.900 forint a legmagasabb folyósított összeg havonta. A folyósított összeg függ a gyermekek számától, attól, hogy egyedülálló-e a nevelő szülő, vagy teljes családban nevelkedik a gyermek, illetve egészséges vagy tartósan beteg gyermekről van szó. Ennek függvényében az alábbiak szerint alakul a havonta kifizetett összeg:

  • egy gyermek után: 12.200 forint,
  • egy gyermek után, ha egyedülálló neveli: 13.700 forint,
  • kettő gyermek után: 13.300 forint gyermekenként,
  • kettő gyermek után, ha a szülő egyedül neveli: 14.800 forint gyermekenként,
  • három vagy több gyermek után: 16.000 forint gyermekenként,
  • három vagy több gyermek esetén, ha egyedül neveli valamelyik szülő: 17.000 forint
    gyermekenként,
  • súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén: 23.300 forint gyermekenként,
  • ha súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg a gyermek, és a nevelő egyedülálló, akkor a
    havi családi pótlék összege 25.900 forint gyermekenként.
Hasonló cikkünk:  A vagyonnyilatkozati rendszer inkább alkalmas a politikusok iránti bizalom aláásására

A „Duplázzuk meg a családi pótlékot!” című petíciót közel 40 ezren írták alá

Az Esély Labor Egyesület Méltó Megélhetés munkacsoportja évek óta küzd a családi pótlék megemeléséért, amiről idén nyáron egy online petíciót is elindítottak, amit itt lehet támogatni. Közel 40 ezren írtak alá már.

Az időzítés és a téma érzékenysége nem véletlen: a járványhelyzetben rengetegen veszítették el a munkájukat, kerültek kilátástalan helyzetbe egyik pillanatról a másikra, miközben a családok kiadási költségei is megnövekedtek. Kialakulni látszik ráadásul egy különösen szomorú jelenség: az úgynevezett dolgozói szegénység csoportjába tartozó családok köre. Ők azok, akik a munkaerőpiaci helyzetükhöz mérten aktívak, mégsem elég a havi jövedelmük a méltó megélhetéshez.

Ezért is fordult a munkacsoport már másodjára nyílt levélben a döntéshozókhoz – Novák Katalinhoz és Kásler Miklóshoz -, amiben a családi pótlék emelését kérték.

Az EMMI illetékesei válaszukban azt írták, hogy a munkaalapú támogatásban hisznek, de konkrétumot nem mondtak a pótlékot illetően, úgyhogy újabb nyílt levelet írtak nekik.

A munkacsoport ezen kívül pedig egy levélírós és videós kampányt indított az aHanggal együttműködve. Az akcióval az érintett családok hangjait akarják felerősíteni: a petíciót aláírók ugyanis egy erre kialakított felületen levelet küldhetnek a frissen, családokért felelős miniszternek kinevezett Novák Katalinnak és videót is feltölthetnek, amiben egy percben elmondhatják, hogy konkrétan miért lenne létfontosságú számukra a családi pótlék összegének megduplázása.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...