fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Az orvosok többsége vagy az országot vagy a közegészségügyet hagyná ott az új jogviszony miatt

- Advertisement -
A magyar orvosok 77%-a a jelenlegi formájában nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalék pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is. 3 nap alatt közel 8.000 magyar orvos vett részt abban a felmérésben, amiből az is kiderült, hogy a hazai szakorvosok több mint fele 2 vagy több állásban dolgozik egyszerre, majdnem kétharmaduk pedig egyáltalán nem fogad el hálapénzt. A megkérdezett orvosok 99%-a ragaszkodik ahhoz, hogy a Kormány a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) érdemben vonja be a törvény végrehajtási rendeleteinek megalkotásába és 99%-uk ragaszkodik az átlátható, de szabad munkavállalás lehetőségéhez
– derül ki a MOK közleményéből, és a kamara honlapján olvasható elemzésből.

Ha nem módosul a törvény az orvosok többsége külföldre vagy a magánegészségügybe megy

A válaszadók nagyon egyértelmű állást foglaltak a Kamara által képviselt módosítások elmaradása esetén. A minta 77 százaléka, 5970 orvos nyilatkozott úgy, hogy nem írja alá az új jogviszonyt.
Legnagyobb részük, az orvosok 37%-a a magánegészségügybe tart, de 35% nyilatkozott úgy, hogy a szerződés aláírása helyett elhagyja az országot vagy az ágazatot. Külföldre a fiatalabb, a magánegészségügybe a középkorú kollégák terveznek távozni.
5110 közellátásban dolgozó kolléga pedig névvel nyilatkozott, hogy ez év végével az új jogviszonyt nem fogja felvállalni.

Válaszra sem méltatja a kormány az orvosokat

A MOK egy mai közleményéből az derül ki, hogy a kormány október 19-e óta nem válaszolt arra a kérdéscsokorra, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumának küldött el a kamarai tagság visszajelzései alapján a törvénnyel kapcsolatban. Továbbá pedig az ígéretek ellenére nem kaptak lehetőséget a november közepére ígért, a törvény részletszabályait tartalmazó kormányrendelet megalkotásába való bekapcsolódásra sem.
„A nyilatkozat tükrözi, hogy a magyar orvostársadalom a valódi egyeztetések lefolytatását és tisztességes eljárást vár. A törvény beterjesztése, az azóta eltelt időszakban az egyeztetések hiánya ahhoz vezetett, hogy a járványhelyzet közepén az orvostársadalom jelentős része nem bízik a Kormányban és elhagyni készül a közegészségügyet.”
– olvasható a MOK közleményében.

Amit akarnak az orvosok

A Kamara konszenzusos törvénymódosítást, tehát nem rendeleti szabályozást vár a következő pontokban:
  • A vezényelhetőség (kirendelés, áthelyezhetőség) egészségügyi dolgozók számára elfogadható szabályozása: a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum 100 munkanapra történő kirendelés, világosan meghatározott mentesítő körülményekkel.
  • A másodállások gyakorlásának lehetőségét biztosítani kell: a rossz, kerülendő példákat szükséges tiltani, nem pedig a becsületes, szakmai fejlődést segítő munkát engedélyhez kötni.
  • Az eredeti, szakmai előmenetelt tükröző és későbbiekben értéktartást garantáló bértábla bevezetését kérjük.
  • A szabadságok és végkielégítések mértéke ne legyen kedvezőtlenebb, mint a közalkalmazotti viszonyban.
  • A hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat ki kell venni a törvényből (ilyen pl. a nőgyógyászat kivételezése és az önkéntes segítő megjelenése).
  • Az érdekképviseleti lehetőségek – nemzetközi jogba is ütköző – korlátozását vegyék ki a törvényből.
Hasonló cikkünk:  Nyáron jelentősen emelkedhet majd a fürdőbelépők ára

Az új jogviszonyt alá nem író orvosok sem vonják ki magukat a járvány elleni küzdelemből 

Közleményükben hangsúlyozzák, „az orvostársadalom az egészségügyi szakdolgozókkal karöltve ezután is minden tőle telhetőt megtesz a járvány elleni harcban a betegek gyógyulásáért”, az új jogviszonyt elutasítók sem vonják ki magukat ebből a munkából.
„A törvény egészségügyi dolgozók által nem elfogadható formája vagy egyeztetés nélküli módosítása azonban egyértelműen a magyar társadalom egészségügyi ellátásának súlyos károsodásához vezet már rövid távon is. A járvány és az egészségügy elkerülhetetlenül szükséges átalakítása miatt mindannyiunkra nehéz időszak vár, az egészségügy dolgozóinak szüksége van az összefogásra, a társadalom és a kormány támogatására”
– fogalmaz az orvos kamara.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...