Bezárt vagy szünetel? Tény: a gátéri általános iskola kapuja zárva van

0
Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Gátéri Széchenyi István Tagintézménye / Fotó: gater.hu
Hirdetés

„A diáklétszám drasztikus csökkenése miatt úgy tűnik, idén végleg bezárja kapuit a Széchenyi István Általános Iskola Gátéren. A tankerület szerint csak szüneteltetik az oktatást.”, tájékoztatott a megyei lap még június végén. Ami tény, hogy 2020. szeptemberben a gátéri általános iskola kapuit nem nyitották ki a gátéri gyermekek előtt.

Írásbeli kérdéssel fordultunk a tankerülethez és Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselőhöz. Azt kérdeztük, hogy az alacsony diáklétszám összefüggésben van-e azzal, hogy évek óta más településre viszik a szülők a gyermekeiket? Továbbá probléma volt-e a településen a pedagógushiány? És megoldott-e az iskolabusz?

A fideszes honatyától azt is megkérdeztük, hogy mit tesz annak érdekében, hogy a közel 1000 fős településen a jövőben ismét legyen általános iskolai oktatás?

A tankerület válaszában azt írta, hogy

2015 óta csak összevont alsó tagozat működött Gátéren, az oktatást két tanító és egy fejlesztő pedagógus végezte. Az elmúlt évek adatai alapján a létszám folyamatosan csökkent,  a 2020/2021-es tanévre már csak 4 tanuló iratkozott be, így az összevont alsó tagozatos osztály létszáma csupán hat fő volt.

Hirdetés

Mivel a létszám nem érte el a jogszabályban meghatározott 8 fős minimumot, ezért a tanulók oktatásáról a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola székhelyintézményben és a Platán Utcai Tagintézményében gondoskodott a fenntartó Kecskeméti Tankerületi Központ.

A diákok számára a Kecskeméti Tankerületi Központ iskolabusz-járatot tervezett indítani, így biztosítva a szervezett és biztonságos utaztatásukat.

Az érintett hat tanuló szülei azonban arról nyilatkoztak, hogy gyermekeiket más köznevelési intézménybe íratják, így a 2020/2021-es tanévre a feladat-ellátási hely szüneteltetését kezdeményeztük az Oktatási Hivatalnál, élve a jogszabályi lehetőséggel. A tankerületi központ ez idő alatt is ellátja az ingatlannal kapcsolatos állagmegóvási, karbantartási feladatokat.

2019-ben még nyolc gyermek járt a gátéri iskolába /
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe – Archív

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő nevében választókerületi kabinetfőnöke, Lenkei Róbert válaszolt kérdéseinkre röviden. Arra a kérdésre, hogy az alacsony diáklétszám összefüggésben van azzal, hogy évek óta más településre viszik a szülők a gyermekeiket, igennel válaszolt.

Arra, hogy probléma volt-e a településen a pedagógushiány? Arra pedig így: „Nem.”

Az iskolabuszra, hogy indítanak-e, Lenkei Róbert azt felelte, hogy amennyiben a szülők részéről van rá igény, akkor igen. Viszont ilyen igényt a szülők eddig nem jeleztek.

Hogy Lezsák Sándor mit tesz annak érdekében, hogy a közel 1000 fős településen a jövőben ismét legyen általános iskolai oktatás, arra ez a válasz született:

„Az iskola nem zárt be, csak szünetelteti a tanítást. A polgármester és az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy fiatal családok költözzenek Gátérra. Ehhez minden lehetséges segítséget megadunk.”

Gátér éveken keresztül forráshiányos település volt

Mivel Gátér éveken keresztül forráshiányos település volt, írja a Petőfi Népe, nem tudta előteremteni a működési kiadásokat, ám, a jogszabály szerint nem pályázhatott plusz működési támogatásra olyan önkormányzat, amelyik önállóan működtet nyolcosztályos általános iskolát.

A 2007-ben elindult folyamat most érte el a tetőpontját. A szülők a felső tagozatosokkal együtt ugyanis a kisebb testvéreket is elvitték a városba. Később pedig szinte valamennyi alsó tagozatos gyermeket átvittek Félegyházára, hogy ne jelentsen nekik törést az iskolaváltás ötödik osztályban. Ez a folyamat mostanára odáig gyűrűzött, hogy bár a kilencszáz lelkes faluban közel hatvan általános iskolás korú gyermek van, csak hatan jártak volna a gátéri iskolába.