fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 18., csütörtök

FRISS HÍREK

Mélykúton áll az év fája

- Advertisement -

Idén is kiválasztották az év fáját az Ökotárs Alapítvány szavazásán – közölte a szervezet honlapján.

Több mint 5000 szavazattal egy mélykúti díszfa lett a győztes.

A több mint 250 éves, rózsaszín virágú díszfa Mélykút mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a Szent Joachim római katolikus templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak.

A júdásfát – valószínűleg – a Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760-70-es években.

A néphit szerint a júdásfa virágai „Krisztus Urunk vérét” szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

Rekordsokan szavaztak

Idén 38 jelölt indult, a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst. Ezek közül a közönség július 1. és október 1. között online szavazással választotta ki kedvencét.

Hasonló cikkünk:  Közösségi szemétszedést szerveztek Kerekdombon

Ebben az évben a korábbiakhoz képest rekord mennyiségű, 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt.

A mélykúti júdásfa mögött a debreceni Déri tér tölgyfája lett a második, a geszti Tisza-kastély platánjai pedig harmadik helyezést értek el.

A „Hős fa” címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...