Október 15-17 között zöldítik a Centrum Áruház környékét. Ha segítene, megteheti

0
Hirdetés

32 fát és több mint 1500 növényt, cserjét, virágot ültetnek el október 15-17 között a Centrum Áruház környékén. A zöld szigetek ültetési munkálataira önkéntesek és szakmai segítők jelentkezését várják.

Aki szeretne részt venni a munkában, több időpontban is becsatlakozhat. A szervezők október 15-én, csütörtökön 9-12 óra között a szállításban, 12 órától a növények rakodásában várják a segítő kezeteket. Másnap, 10 órától az ültetési helyek előkészítésében, 13-15 óra között a faültetésben, 15 órától a cserje ültetésben lehet segédkezni. Szombaton pedig 9 órától befejezésig ültetnek még cserjéket és évelőket, illetve mulcsoznak.

A járványügyi helyzetre tekintettel szerszámokat (ásót, gereblyét, vödröt) és maszkot, kézfertőtlenítőt, saját kulacsot lehetőleg mindenki vigyen magával.

Hirdetés

Ide kattintva lehet jelentkezni.

Az áruház környékére telepítendő növényzetet a kecskeméti önkormányzat, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület, a 10 millió Fa Kecskemét Egyesület, a Termostar és a HÉP biztosítja.

Májusban civilek és képviselők azért léptek akcióba, mert aggódtak, hogy a lehetségesnél jelentősen kevesebb zöld felület lesz a Centrum Áruház környékén. Sikerrel jártak!

A Centrum Áruház felújítási munkálatainak megkezdését követően májusban arra figyeltek fel klímatudatos polgárok, amint azt elmondták portálunknak májusban, hogy:

a beruházás nem tartalmaz zöldfelületi fejlesztést a meglévőhöz képest. A 6000 négyzetméter térkő rengetegben a hőszigetek káros hatásainak enyhítésére jelentős mértékű zöldfelületi fejlesztés szükséges. 1000 négyzetméter vagy annál nagyobb fejlesztés is indokolt lenne, ezen belül fák ültetésével a teljes terület árnyékolhatósága pedig elengedhetetlen.

Ekkor akcióba léptek a civilek és a belváros képviselője, Király József is, hogy felhívják a figyelmet, a köztér nagyobb zöldfelülettel való kialakításának fontosságára. Molinókkal, amit az építkezés kerítésére feszítettek ki, többek között azt üzenték, hogy:„Ide több fa kell, sövény és zöld fal!”

Végül a kezdeményezések és az egyeztetések a városházával, illetve a kivitelezővel sikeresek lettek. Hogy ehhez nem kellett módosítani a közbeszerzésen, az mindenkin múlott, aki leült egyeztetni. Igazi sikertörténet.

Kapcsolódó cikkünk: 

Zöldebb lehetne a Centrum Áruház környéke a helyi szabályozás értelmében