Óriásit kaszált a jegybank a gyenge forinton

0
pixabay.com

Több mint megnégyszerezte eredményét az első félévben az MNB tavalyhoz képest – derül ki a jegybank féléves jelentéséből. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy megtalálták a bölcsek kövét a Szabadság téren, azonban tüzetesebben megvizsgálva szinte kizárólag a rekordgyenge forinton kaszált hatalmasat a jegybank, ami a profitot megdobta – írja a Portfolio.hu.

Fél év alatt 217 milliárd forint profitot zsebelt be a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank. Az elmúlt tíz évben soha nem volt még ilyen nagy a féléves nyereség.

A devizaárfolyamon elkönyvelt nyereség az egy évvel korábbi nem egészen 39 milliárd forintra ugrott. Tehát ez adta a féléves eredmény döntő részét. (A devizatartalék bekerülési árfolyama és az aktuális devizaárfolyam különbözetén lehet nyereség, ha az aktuális árfolyam magasabb, mint a bekerülési. Mivel a forint 2019 végéhez képest jelentősen gyengült az euróval szemben, ezért az euróban levő devizatartalék most több forintot ér – ezen keletkezett a brutális profit.)

Hasonló cikkünk  Mutatjuk a mininálbér 2021-es alakulását, aminek az értéke csökkent - leszakadtunk a V4-ektől

„Azt nem tudni, hogy a jegybank pontosan mikor, milyen árfolyamon váltott eurót az államnak, a féléves jelentésben annyi szerepel, hogy június 30-án 328,65 volt a devizatartalék átlagos bekerülési árfolyama a 356,57-es piaci jegyzés mellett” – vette észre a portál.

via 24.hu