Virtuális sztrájkot hirdetett az MKKSZ

0
Fotó: Népszava
Az „Ötszázezren az 500 000-ért” eseménynéven meghirdetett virtuális sztrájk keretében felidézik, hogy mi mindennel verte át a kormány a szociális szférát.

Online tiltakozó akciót indított kedden a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amivel megerősítik a szociális ágazat munkavállalóinak béremelése és az egészségügyben osztott bruttó félmillió forintos egyszeri jutalom szociális területre való kiterjesztése érdekében megfogalmazott eddigi követeléseiket. Az „Ötszázezren az 500 000-ért” eseménynéven meghirdetett virtuális sztrájk keretében felidézik, hogy mi mindennel verte át a kormány a szociális szférát azóta, hogy tavaly hazug ígéretekkel rávette az érdekvédőket a március 14-re meghirdetett munkabeszüntetés felfüggesztésére. Kollektív szerződésről és többéves bérfelzárkóztatási programról szólt az ígéret, ám azok egyikét sem teljesítette az Orbán-kabinet, az emiatt 2019. október 10-re meghirdetett sztrájkot pedig a bíróságon lehetetlenítette el.

A mostani akciósorozat jövő keddig tart, de a humántárcának ennél több időt adnak követeléseik teljesítésére, hogy a szociális munka napján, november 12-én a listába szedett 63 munkakörben dolgozók megkaphassák a pluszpénzt – tájékoztatta lapunkat Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

A tiltakozás pikantériája, hogy a látszólag jobb helyzetben lévő egészségügy is forrong. Tegnap jelent meg a Medicalonline szakportálon a Magyar Orvosok Szakszervezetét vezető Szabad Zoltán bejelentése, hogy „rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat” gyűjtenek. Ebben a munkavállalók szándékukat fejezik ki, hogy nem írják alá a jogviszonyukat kedvezőtlenül megváltoztató új munkaszerződéseiket. Így akarják a törvénymódosítás újratárgyalására kényszeríteni a kormányt.

Az elnök arról is tájékoztatott, hogy Összefogás az Egészségügyért néven akciószövetséget hoztak létre másik négy szakszervezettel, s az együtt 12 ezer fős taglétszám reményeik szerint már elég erős legitimációt ad, hogy Pintér Sándor belügyminiszter belemenjen a törvénymódosítás újratárgyalásába.

Népszava