A Jegesmedve SzerelMese saját klímamesével csatlakozik a Katona színház a hulladékcsökkentési akcióhoz

0
Színpadon a hulladékmentesség! A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióhoz. / Fotó: https://www.facebook.com/kecskemetinemzeti
A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióhoz. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét olyan önkéntes kampány 2020. november 21- 29. között, amely Európa-szerte felhívja a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére.

Hogyan tud egy színház ehhez a programhoz kapcsolódni?

A Hulladékcsökkentési Hét két szempontból is nagyon aktuális téma a Kecskeméti Nemzetiben. A társulat több tagja már zöld útra lépett, és a mindennapjait vagy teljesen hulladékmentesen éli, vagy egyre inkább törekszik ökológiai lábnyomának csökkentésére. Ez inspirált minket arra, hogy az évadban bemutassunk egy saját darabot: a Jegesmedve SzerelMese című klímamesét, amely a tudatos fogyasztásra hívja fel a fiatalok figyelmét – mondta el Cseke Péter igazgató.
A jegesmedve SzerelMese klímamesét a színház dramaturgja, Tóth Kata írta, aki maga is
hulladékmentes háztartást vezet, így hitelesen tud a mesén keresztül kommunikálni erről az útról. A szereplők pedig saját maguk is kihívásokon keresztül ismerkedtek meg a fenntartható életmóddal.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében a színház a Facebook- és Instagram-oldalán
kvízkérdésekkel és más kreativitásra ösztönző feladatokkal várja az érdeklődőket.
Például az ilyen kérdésekre adott jó válaszok esetén a nyereményed az lehet, hogy olyan helyekre is beléphetsz a színházban, ahová csak a színészek mehetnek be.

Hány kilogramm hulladék keletkezik egy okostelefon előállítása és csomagolása során?

  • a) 86
  • b) 5
  • c) 200

Mennyi idő alatt bomlik le a PET-palack?

  • a) Kb. 100 év
  • b) Kb. 500 év
  • c) Kb. 1000 év

Néhány hete zöld utat kapott a Kecskeméti Nemzeti felújítása is

Ennek keretében nemcsak a nagyszínház épületét, hanem a Ruszt József Stúdiószínházat is korszerűsítik, megszépítik. Célom, hogy a megújulás ne csak azt jelentse, hogy kényelmes nézőtér, technikailag felkészült épület várja a nézőket, hanem azt is, hogy a színház működésének ökológiai lábnyomát a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük – tette hozzá a direktor.
A teátrum felújítására vonatkozó tervezések hamarosan megkezdődnek, és előreláthatóan 15 hónapot vesznek igénybe. Az erre vonatkozó szerződést már aláírták a felek.

További információ:
www.kecskemetinemzeti.hu
facebook/kecskemetinemzeti