fbpx

FRISS HÍREK

Jó, hogy zöldül a Centrum körül, de kár, hogy máshol folyik a tarvágás

- Advertisement -

Miután a Centrum környéke megújult, már csak a zöldítés váratott magára. Erre most kerül sor, pontosabban ma volt az első alkalom, hogy fákat ültettek ide. Önkormányzati képviselők, korábbi közgyűlési tagok, civilek, természetvédők, cégvezetők jelentek meg, hogy ünnepélyes keretek között elültessék itt az első növényt.

Gulyás Zoltán emlékfát ültettek

Az első fát a ma váratlanul elhunyt Gulyás Zoltán színész és önkormányzati képviselő emlékére ültették el.

Ez után a polgármester köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt abban, hogy itt egyrészt megtörtént a burkolat felújítása, másrészt abban, hogy sok növényt sikerül elültetni a Centrum körül. Mint mondta, Hörcsök Imre előző belvárosi önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) kezdeményezte, hogy újuljon meg ez a környék, Király József mostani belvárosi városatya (Szövetség) pedig folyamatosan figyelemmel kísérte a folyamatokat, és nagy érdeme volt abban, hogy végül annyi növény lehet itt, amennyi. Jóval több, mint amennyi tervezve volt.

Király József elmondta, hogy köszöni a rugalmasságot mindenkinek, aki segített abban, hogy a már meglévő terveket át lehessen alakítani. Mint mondta, erre elsődlegesen a polgármester bólintott rá, azzal a feltétellel, hogy a munkát ne akadályozzák az új elképzelések, és a költségeket se befolyásolják.

Ezért civilek -mint például a 10 millió Fa – Kecskemét csoport, amely gondozza ezt a területet- és kecskeméti cégek összefogva összeadták az elültetésre váró több ezer növényt. Ma fákat ültettek, amelyeket a Termostar Kft. ajánlott fel, holnap pedig jelentős összefogást remélve, 4000 cserjét ültetnek el. Bárki csatlakozhat a munkához. Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezető-igazgatója a faültetés előtt elmodta, hogy örömmel tölti el, hogy az ő felajánlásaikkal is egyre  zöldebb lesz a város.

Hasonló cikkünk:  A Centrum Áruház körüli ágyásokba ültetettek évelőket két egyesület önkéntesei

Jó, hogy itt sok lesz a zöld, de kár, hogy máshol meg tarvágás folyik

Amit már mi teszünk hozzá, az az, hogy nagyon jó ötlet és cél, hogy minél zöldebb legyen a belvárosnak a Centrum környéki része, ugyanakkor beárnyékolja a mai örömbeszédeket az a tény, hogy közben a város több pontjáról érkeznek olyan információk és fotók, hogy erdősávokat, erdőrészeket tarvágnak. És persze az ígéret szerint pótolják a fákat majd, csak mire a nagy lombú fákat és azok oxigéntermelését az újonnan ültetett vagy magától sarjadó fák pótolni tudják, az sok-sok év. És addig kevesebb lombköbméterrel vesszük fel a harcot a nem túl rózsás levegőminőséggel.

Az elfogadható indok, hogy az öreg és veszélyes fákat jobb mesterségesen kitermelni, minthogy maguktól okozzanak kárt. Amikor azonban azzal indokolnak egy kitermelést, hogy az állomány kora és egészségi állapota ezt megköveteli, akkor a természetvédők ökle talán összeszorul a zsebben, ha olyan fákat látnak kivágva, mint itt alább. Ránézésre ugyanis egészséges és nem túl öreg fának tűnik sok példány a kivágott fák között.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...