fbpx
14.5 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Közterületi maszkviselés: felemás a kép

- Advertisement -

Ma reggel 5 óra óta él a helyi rendelet, amely szerint a város minden közterületén és nyilvános helyein kötelező maszkot viselni. Ezt csak a 6 éven aluliaknak nem kell megtenniük, és sportolás alatt sem szükséges maszkot hordani. Valamint parkokban és zöldterületeken sem kell felvenni.

Fiatalokat és időseket is láttunk maszk nélkül

Az első napon mi azt tapasztaltuk, hogy vegyes a kép. Több emberen láttunk maszkot, mint ahány emberen nem. Nem reprezentatív a felmérésünk. Kora délután jártuk a várost, akkor ezt tapasztaltuk. Ez a fotónk a legdurvább, itt hatan állnak egymás közelében maszk nélkül.

A bevásárlóközpontok parkolóiban is kell hordani a maszkot

Azoknál a bevásárlóközpontoknál, amelyeknek a parkolóiba bármikor behajthatunk, ott a parkoló közhasználatra átadott területnek számít, kvázi tehát közterületnek. Így pl. az Auchan és a Tesco parkolóiban is kell maszkot viselni, ha kiszállunk az autóból, és addig is, amíg be nem szállunk – erősítette meg információinkat a városrendészet.

A Kecskeméti Városrendészet vezetője kérdésünkre elmondta: ezekben az időkben gyakrabban feltűnnek majd ezeken a helyeken is, de ők nem szankcionálnak, hanem elsősorban figyelmeztetnek. Helyszíni bírságot nem is szabhatnának ki, csak feljelentést tehetnek. Ezt azonban a renitensekkel szemben meg is teszik. Ők akár sok tízezer forintot fizethetnek a szabályok megszegéséért. A rendőrség viszont bárhol azonnal büntethet.

Hasonló cikkünk:  Interjú Brüsszelből, megrongált Fidesz-iroda, letiltott politikusi interjú, dermesztő iskolai légkör

Német Zsolt azt is hozzátette, hogy kollégájuk, aki a térfigyelő kamerákat nézte egész nap, azt tapasztalta, hogy az emberek kb. 10%-án nem volt maszk. Mi úgy láttuk, hogy ez a szám valamivel talán magasabb. Hozzátesszük, mi csak kb. 1 órán át figyeltük az embereket.

Miért nem hordják a maszkot?

Biztosan van olyan is, aki tudatosan nem veszi fel az utcán a maszkot. Volt ilyen kommentelőnk, aki azt írta, hogy neki csak az isten parancsol, ezért ő biztos nem fogja használni. Talán inkább az lehet az oka, hogy vannak, akik nem maszkban járnak az utcán, hogy a tegnap kihirdetett helyi rendelet óta egy nap telt csak el, és aki nem figyelte a híreket, az nem is tud arról, hogy kötelező közterületeken is a maszk. Mondjuk az sem segít, ha a lakosság a KTV híradójának a legelején kétszer is arról értesül, hogy a város „külterületein” kötelező a maszkviselés. Aki csak ennyit hallott és komolyan vette, lehet, hogy a tanyájára vezető úton felveszi a maszkot, a városban meg nem.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...