fbpx
2.5 C
Kecskemét
2023. január 30., hétfő

FRISS HÍREK

Közterületi maszkviselés: felemás a kép

Ma reggel 5 óra óta él a helyi rendelet, amely szerint a város minden közterületén és nyilvános helyein kötelező maszkot viselni. Ezt csak a 6 éven aluliaknak nem kell megtenniük, és sportolás alatt sem szükséges maszkot hordani. Valamint parkokban és zöldterületeken sem kell felvenni.

Fiatalokat és időseket is láttunk maszk nélkül

Az első napon mi azt tapasztaltuk, hogy vegyes a kép. Több emberen láttunk maszkot, mint ahány emberen nem. Nem reprezentatív a felmérésünk. Kora délután jártuk a várost, akkor ezt tapasztaltuk. Ez a fotónk a legdurvább, itt hatan állnak egymás közelében maszk nélkül.

A bevásárlóközpontok parkolóiban is kell hordani a maszkot

Azoknál a bevásárlóközpontoknál, amelyeknek a parkolóiba bármikor behajthatunk, ott a parkoló közhasználatra átadott területnek számít, kvázi tehát közterületnek. Így pl. az Auchan és a Tesco parkolóiban is kell maszkot viselni, ha kiszállunk az autóból, és addig is, amíg be nem szállunk – erősítette meg információinkat a városrendészet.

A Kecskeméti Városrendészet vezetője kérdésünkre elmondta: ezekben az időkben gyakrabban feltűnnek majd ezeken a helyeken is, de ők nem szankcionálnak, hanem elsősorban figyelmeztetnek. Helyszíni bírságot nem is szabhatnának ki, csak feljelentést tehetnek. Ezt azonban a renitensekkel szemben meg is teszik. Ők akár sok tízezer forintot fizethetnek a szabályok megszegéséért. A rendőrség viszont bárhol azonnal büntethet.

Hasonló cikkünk:  Nyugdíjas bérletekről szóló tájékoztatás

Német Zsolt azt is hozzátette, hogy kollégájuk, aki a térfigyelő kamerákat nézte egész nap, azt tapasztalta, hogy az emberek kb. 10%-án nem volt maszk. Mi úgy láttuk, hogy ez a szám valamivel talán magasabb. Hozzátesszük, mi csak kb. 1 órán át figyeltük az embereket.

Hasonló cikkünk:  Kis bódéjában megfagyhatott volna a KTE volt focistája, a Városrendészet segített 

Miért nem hordják a maszkot?

Biztosan van olyan is, aki tudatosan nem veszi fel az utcán a maszkot. Volt ilyen kommentelőnk, aki azt írta, hogy neki csak az isten parancsol, ezért ő biztos nem fogja használni. Talán inkább az lehet az oka, hogy vannak, akik nem maszkban járnak az utcán, hogy a tegnap kihirdetett helyi rendelet óta egy nap telt csak el, és aki nem figyelte a híreket, az nem is tud arról, hogy kötelező közterületeken is a maszk. Mondjuk az sem segít, ha a lakosság a KTV híradójának a legelején kétszer is arról értesül, hogy a város “külterületein” kötelező a maszkviselés. Aki csak ennyit hallott és komolyan vette, lehet, hogy a tanyájára vezető úton felveszi a maszkot, a városban meg nem.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...