Meghalt Benkő László, az Omega legendás billentyűse

0
Benkő László (Fotó: ATV.hu)

77 éves korában, hosszas betegség után elhunyt Benkő László, az Omega együttes alapítója – közölte Facebook-oldalán a zenekar. Zenésztársa, Kóbor János pár napja már azt mondta, hogy az Omegának vége van.

Az 1943-ban Szombathelyen született Benkő László középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető – írja róla nekrológjában a Hvg.

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekelj, Ha én szél lehetnék), trombitán (Trombitás Frédi, Régi csibészek), citerán (Kállai kettős), időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett.

Hasonló cikkünk  Elhunyt a KTE korábbi edzője

Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszott, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon.

Az Omega 6 – Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből nehéz biztosan megállapítani, mik tekinthetők az ő alkotásainak, mert az 1976–1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték.

Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője. 2013-tól rendszeresen fellép a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játsszák.

Hasonló cikkünk  Meghalt Bergendy István

2017-ben májrákkal diagnosztizálták, kitartó küzdelem után, egy darabig úgy tűnt, felépült, a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba.

1986-ban az Omega tagjaként Liszt Ferenc-díjat, 2011-ben Kossuth-díjat kapott. 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here