fbpx
3 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

Nagy bajban van az Alföldvíz

Veszteségei miatt nemsokára bedőlhet az Alföldvíz Zrt. – írta meg a Napi.hu.

A békéscsabai székhelyű Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékben 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, ezzel 541 ezer ember ellátását biztosítja. A negyedik legnagyobb magyar vízszolgáltató állami és önkormányzati tulajdonban van. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba város rendelkezik benne, az állami tulajdonrész 28 százalékos. Több mint 1200 dolgozója van.

Bács-Kiskun megyében Balotaszálláson, Csólyospáloson és Kömpöcön ivóvizet, Szankon és Zsanán ivóvizet és szennyvíz-elvezetési szolgáltatást nyújt.

Hatalmas veszteség a rezsicsökkentés miatt

A vállalat 2019-es üzemi tevékenységének eredménye 647,8 millió forint veszteség; az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint. Jegyzett tőkéje 3,8 milliárd, saját tőkéje 1,7 milliárd, azaz a saját tőke a veszteség miatt az alaptőke kétharmadára csökkent, ami az alapszabályba és jogszabályba is ütközik.

Az Alföldvíz Zrt. karbantartási munkálatokat végez (Fotó: Hvg.hu)

A veszteség jó részéért leginkább a rezsicsökkentés és a brutális elvonások a felelősek. Előbbi azért, mert noha a törvény szerint a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a vízi közmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük, de ez nem teljesül évek óta. A kiadási oldalon pedig ott van a közműadó és felügyeleti díj, ami milliárdos tétel az Alföldvíznél – írta meg a Magyar Narancs. A hálózat elavult, felújításra nincs a cégnek pénze.

Hasonló cikkünk:  Németh Szilárd ígért, de az MVM másképp tudja
Hasonló cikkünk:  Bács-Kiskunban 284 264 forint a nettó átlagkereset

A nagyon alacsony bérek emelésére sem futja a vállalatnak. A cég napi megélhetési gondokkal küzdő dolgozói szeptemberben Orbán Viktor miniszterelnök munkahelye, a Karmelita Kolostor előtt demonstráltak.

Valamit dönteni kell

Így vagy leszállítják az alaptőkét, vagy a tulajdonosoknak kell pótolniuk a veszteséget. A veszteség pótlását forrás hiányában a tulajdonosok elutasították. Az önkormányzatok abban reménykedtek, hogy majd az állam nyúl a zsebébe, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát.

November 20. és 28. között megismételt, online közgyűlést tartanak a tulajdonosok, ahol megpróbálják ismét elfogadni a tavalyi mérleget, ugyanis szeptemberben egyszer már nem tudtak döntést hozni a tartózkodások nagy száma miatt.

Magyar Víziközmű Szövetség: igazságtalan a közműadó

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...